Jaja nikako ne smete da čuvate u vratima frižidera, evo i zašto

"Jaja se najbolje čuvaju na konstantnoj temperaturi koja se ne menja", kaže Bisli. Smatra da je bolje držati ih na gornjoj polici frižidera.

Ponedeljak, 19.09.2022.

13:31

Izvor: superžena

Jaja nikako ne smete da čuvate u vratima frižidera, evo i zašto
Foto: jarabee123/Shutterstock

Podeli:

Iako možda zvuči kao suvišan savet, Bislijev razlog ima smisla. Vrata su najtoplije mesto u frižideru, a ujedno su i mesto na kom zbog otvaranja i zatvaranja, temperatura stalno varira.

Zato ih je, kao i sve kvarljive namirnice, najsigurnije staviti na gornju policu koja je najhladnija.
Uz to, on savetuje i da se jaja ne vade iz kartonske kutije u kojoj su kupljena, jer ona ima svoju svrhu. Ljuska jaja prekrivena je hiljadama sitnih pora koje lako apsorbuju neželjene mirise, ali i bakterije.

"Čuvanje jaja u kutiji najbolji je način da na njima ne završe bakterije", objašnjava Bisli. Inače, jaja koja se pravilno čuvaju u frižideru kvalitet i svjžinu održe barem dvostruko duže od onih ostavljenih na sobnoj temperaturi. Tada ih treba pojesti u roku od jedne do tri nedelje, dok u frižideru mogu da traju i do šest sedmica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.