Ova privlačnost obara sa nogu, a nije seksualna

Postoje različite komponente koje čine romantičnu privlačnost i neki mogu da osete samo romantičnu privlačnost prema drugima, bez seksualne, i obrnuto.

Petak, 18.11.2022.

13:52

Izvor: B92

Ova privlačnost obara sa nogu, a nije seksualna
Foto: Artem Tymoshenko/shutterstock

Podeli:

Američka terapeutkinja Krista Mekroi kaže da je "romantična privlačnost emocionalni odgovor jedne osobe prema drugoj, koji se može opisati kao žudnja da joj se divite i približite joj se".

Svakako, romantična privlačnost je različita od osobe do osobe, ali mnogi iskuse osećaj želje da zaštite dragu osobu, uživaju u njenom društvu...

"U zdravim vezama u kojima je romantična privlačnost prisutna, ona služi kao sila koja tera partnere da neprestano budu zaintrigirani i zainteresovani jedno za drugo sa saosećanjem, pojašnjava.

Dok je romantična privlačnost emocionalni odgovor, seksualna privlačnost je fizički odgovor. Znakovi seksualne privlačnosti uključuju fizičke znakove uzbuđenja kao što su rumeno lice, ubrzani otkucaji srca, erekcija i želja za dodirivanjem nekoga.

"Romantična privlačnost razlikuje se od seksualne po tome što neko ne mora da bude romantično privlačan nekome da bi im bio seksualno atraktivan i obrnuto", objašnjava terapeut za parove Kajli Zrenchik.

Što znači da romantična i seksualna privlačnost ne moraju da idu zajedno i moguće je doživeti jedno bez drugog.

Romantičnu privlačnost odlikuje emocionalna privlačnost prema nekome, osećanje zaljubljenosti, kao i to što želite da iskusite zajedno stvari, razmišljate o porodici, želite da sa tom osobom podelite misli, osećanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare