U Srbiji postoji 16 vrsta akušerskog nasilja; "Prvi put sam videla svoje dete u kapeli - na sahrani"

U Srbiji je zastupljeno čak 16 vrsta akušerskog nasilja, a kako kaže advokatica, najkarakterističnije je verbalno nasilje koje porodilje trpe od zdravstvenih radnika.

Ponedeljak, 05.12.2022.

10:19

Izvor: Super žena

U Srbiji postoji 16 vrsta akušerskog nasilja;
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Istraživanje o akušerskom nasilju u Srbiji sprovele su tri advokatice i to u najpoznatijim i najzastupljenijim ginekološko - akušerskim ustanovama. Advokatica Jelena Stanković je u emisiji "Jutro" na TV Prva objasnila šta sve podrazumeva nasilje nad porodiljama, odnosno, akušersko nasilje.

"Mi smo analizirale sve pristigle priče žena koje su preživele nasilje i postoje 16 vrsta koje se učestalo ponavljaju. Najzastupljenije je verbalno nasilje koje zdravstveni randici vrše nad porodiljama. Od prvog ulaska u kliniku, povišen ton, vređanja, omalovažavanja, do nerazumevanja porodilja kad ih nešto boli. Prosto, nema komunikacije između zdravstvenih radnika i pacijentkinja", kaže ona, te dodaje:

"Akušersko nasilje počinje samim ulaskom žena u porodilište".

Jelena Stanković je istakla da je za spomenuto istraživanje imala preko 200 prijavljenih slučajeva nasilja, a tužno je, kaže ona, što je broj naglo rastao i nakon obavljenog istraživanja - "znači, ništa se nije promenilo u zdravstvenim ustanovama".

Da je akušersko nasilje ustaljena praksa koja se godinama nekažnjeno provlači kroz zdravstvene ustanove, svedoči nam i priča mame Maje Simić Simeunović koja je, nažalost, izgubila drugo dete zbog nemara ginekologa.

"Trebalo bi napomenuti da mi je prvi porođaj - 2. aprila 2018. godine završen vakum ekstrakcijom. Nisu mi radili indukciju, jer bi i tad došlo do tragičnog ishoda, ali hvala bogu - nije. Rađena mi je epiziotomija bez pitanja. Pred sam porođaj, pred vađenje bebe vakum aparatom, dve sestre, babice su mi legle na stomak. Tako da narednih šest meseci nisam mogla da osetim rebra, nisam imala osećaj u gornjem delu stomaka. Jako dugo mi je trebalo da se odlučim na drugi porođaj. Tada sam rekla supruga da želim da nekog ko će ispratiti moju celu trudnoću i moj porođaj, jer jednostavno smatram da će sigurno poći nešto po zlu i na drugom porođaju", ipričala je mama.

I, tako je i bilo. Vrsni srpski lekar Dejan Dimitrijević - eminentni stručnjak "Narodnog fronta" bio je izabrani ginekolog koji je vodio Majinu trudnoću. Međutim, njena priča je imala tružan kraj, jer dete nije preživelo.

"Odmah na prvom pregledu sam donela zdravstveni karton svog prvog deteta i rekla sam mu da ne želim da se drugi porođaj završi kao moj prvi, te da želim carski rez. Trebalo bi napomenuti da je Dejan tokom moje trudnoće, svaki put kad sam dolazila na pregled i insistirala da bude carski rez, da me uporno odvraćao od carskog reza i govorio da nema te komisije koja bi mi odobrila carski rez, jer je moj prvi porođaj bio prirodnim putem", rekla je mama.

Dan porođaja je došao, a odmah u početku su nastali i problemi. Ginekolog Dejan Dimitrijević nije bio do samog kraja sa porodiljom, već je, kaže Maja, odlazi i dolazio. Da stvar bude gora, ova mama je premašila svoj termin, te je duboko zagazila u 10. mesec trudnoće, a to je još više zakomplikovalo stvari.

Porođaj nije bio nimalo lak, od samog starta je, kaže Maja, trpela akušersko nasilje, a njen drugi porođaj nije imao srećan završetak.

"Svoje dete sam prvi put videla u kapeli, u Deligradskoj - na sahrani".

U nastavku pogledajte video-materijal Majine priče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.