Za zdravlje kostiju bitne su masnoće

Ako vašem organizmu nedostaje vitamina D, njegovu apsorpciju možete da povećate unošenjem zdravih masti...

Petak, 26.12.2014.

11:53

Izvor: tportal.hr

Default images

Podeli:

Masnoće zaista poboljšavaju sposobnost organizma za upijanje vitamina D, ali to nije slučaj s kalcijumom. U istraživanju sprovedenom na jednom američkom univerzitetu, učestvovalo je 50 odraslih žena i muškaraca koji su za doručak uzimali velike doze vitamina D3 u obliku dodatka ishrani. Zatim je jedna grupa jela obroke bez masnoća, a druga iste obroke s dodatkom maslinovog ili kukuruznog ulja koji su obezbeđivali 30 odsto ukupno unesene energije.

Već nakon prvog dana, osobe koje su jele obroke s dodatkom biljnih ulja imale su za 32 odsto viši nivo vitamina D od osoba koje su jele iste obroke bez masnoće. Pritom nije bilo razlike između onih koji su konzumirali maslinovo i onih koji su jeli kukuruzno ulje.

Pokazalo se da nezasićene masne kiseline iz biljnih ulja, poput onih od kojih se proizvodi margarin, poboljšavaju apsorpciju vitamina koji ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Vitamin D u organizmu može da se sintetiše u koži pod uticajem ultraljubičastih zraka iz provitamina, ali može da se unosi i hranom. Najviše ga ima u ribljem ulju i mesu, mleku i mlečnim proizvodima i žumancima i pečurkama. Vitamin D jedan je od vitamina koji se dodaje i u današnje margarine, što ih, s obzirom na to da se proizvode upravo od biljnih ulja, čini pogodnim za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo je još jedno istraživanje koje je pokazalo da su nezasićene masne kiseline zapravo dobre masti jer smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, ali i podstiču apsorpciju vitamina važnih za imunitet i zdravlje.

http://gdehr.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=d2M1LctjVZHhLLRy_H_r2GaD7Dp1EsS6xg.eUbnuOKH.u7/fastid=fvfgwrxifnlmgnhvuwzfzxyawsop/stparam=zirefleqfn Izvor: tportal.hr
Foto: Cottonseed Oil/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare