Zdravlje intimne zone: Glavni uzroci vaginalne suvoće

Ovaj problem mnogo je češći nego što mislite, ali dobra vest je da nije nerešiv. Ako vas zanima zašto se dešava, saznajte ovde...

Petak, 09.01.2015.

14:02

Izvor: Super žena

Default images

Podeli:

Vašem telu je potrebno više predigre

Tipične vruće scene koje možemo videti u serijama ili na filmu obično počinju pola minuta nakon poljupca, ali to nema veze sa realnošću. Većini žena potrebno je malo direktne stimulacije pre nego što postanu dovoljno vlažne za penetraciju.

Pod stresom ste

Stres itekako negativno utiče na ceo organizam, uključujući i suvoću intimne zone. Čak i ako direktno ne “ubija” vaš libido, anksioznost i pritisak mogu uticati na to da se teže uzbudite.

Uzimate lekove protiv prehlade

Lekovi bez recepta za lečenje prehlade i alergije sadrže antihistamine koji isušuju sluzokožu nosa, ali i vaginalnu sluzokožu. Ovo neće iskusiti sve žene, ali se može desiti. Vlažnost će se vratiti u normalu kada prestanete sa uzimanjem lekova.

Kontraceptivne pilule imaju negativan uticaj na vas

Malo poznati neželjeni efekat pilula za kontracepciju je smanjena vaginalna vlažnost, koja će normalizovati tek par meseci nakon prestanka uzimanja terapije. Razmislite, zato, o kupovini lubrikanta ili, ako vam je zaista neugodno, o promeni kontracepcije.

Nedavno ste se porodili

Porođaj i dojenje uzrokuju brojne hormonske promene, uključujući i niži nivo estrogena, hormona zaduženog za održavanje vaginalne lubrikacije. Par meseci nakon porođaja, kada se hormoni vrate u normalu i prestanete sa dojenjem, normalizovaće se i vlažnost u intimnoj zoni.

Foto: Lies Thru a Lens/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare