Zdravlje žene

Optimizam: Trik koji će vam popraviti raspoloženje

Ako ste skloni negativnim mislima, delotvoran lek je promena osnovnih navika - odnosno odlazak na spavanje ranije, pokazala je studija!

Nedelja, 14.12.2014.

12:28

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Ljudi koji svakodnevno odlaze na spavanje kasnije, pa čak i ako spavaju jednak broj sati kao oni koji su legli ranije, generalno su skloniji negativnim mislima i čestim promenama raspoloženja, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta u Binghamtonu.

Naučnici tvrde da negativne misli rezultiraju hroničnim osećajem brige i teskobe, a povezuju se i sa nastankom depresije i drugih mentalnih poremećaja, piše "Science Daily".

Ipak, stvari nisu tako jednostavne jer se uopšteno brige povezuju i sa problemima nesanice, pa je teško uvek odrediti šta je došlo prvo - teskoba ili kasniji odlazak na spavanje.

Svakako, naučnici i lekari savetuju ljudima da pokušaju da promene bioritam i da odu u krevet barem sat vremena ranije nego inače. Čak i ako prvih par dana ne uspeju, nakon nekog vremena će umor rezultirati ranijim uspavljivanjem.

Takođe, ključno je da ne ostanete u krevetu duže, već da navijete sat i promenite i ritam buđenja, jer će večernji umor olakšati uspavljivanje.

foto: marin/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare