Bizaran trend među porodiljama: Da li ste čuli za "vaginalno sijanje"?

Sve veći broj žena koje se porode carskim rezom, odlučuje se za vaginalno sijanje – novi trend za koji lekari upozoravaju da može biti veoma opasan po dete.

Petak, 20.04.2018.

11:48

Izvor: B92

Bizaran trend među porodiljama: Da li ste čuli za
Foto: Thinkstock

Podeli:

Među porodiljama širom sveta zavladao je novi trend poznat pod nazivom "vaginalno sijanje". Reč je o postupku u kojem se na predeo lica i tela bebe stavlja vaginalna tečnost, a ovo važi samo za novorođenčad koja se rodila carskim rezom. Cilj je da dete na ovaj način dobije dobre bakterije, kojima bi inače bilo izloženo da je majka imala vaginalan porođaj.

Roditelji koji se odlučuju na ovu metodu objašnjavaju da žele na ovaj način da carski rez približe što više mogu vaginalnom porođaju, ali i poboljšlju imunološki sistem.
Upravo zbog toga se, osim na kožu, vaginalna tečnost aplicira na usta i oči novorođenčeta, kako bi ono dobilo ''injekciju'' prirodnog imuniteta.

Doktori ipak upozoravaju da ova procedura može biti opasna, jer se osim dobrih bakterija mogu preneti i one loše, koje kod malih beba mogu da izazovu razne bolesti, poput herpesa, streptokoka, klamidije, pa i HIV-a.

''Konačna odluka je, naravno, na roditeljima. Ali kao zdravstveni radnik, dužan sam da informišem svoje pacijente o mogućem riziku kojem izlažu svoje dete'', kazao je lekar Patrik O'Brajan za San, naglašavajući da roditelji treba dobro da razmisle pre nego što se odluče za "vaginalno sijanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare