Dokazano: Ova aktivnost vam može pomoći da zatrudnite nakon spontanog pobačaja

Naučnici su otkrili jednostavnu aktivnost koja bi mogla da pomogne ženama koje nisu uspele da iznesu trudnoću do kraja.

Petak, 11.05.2018.

13:55

Izvor: Super žena

Dokazano: Ova aktivnost vam može pomoći da zatrudnite nakon spontanog pobačaja
Foto: Thinkstock

Podeli:

Lindzi Ruso, nedavno diplomiran doktor sa Univerziteta Masačutes i njen savetnik i Brajan Vitkom, cenjeni profesor biostatistike i epidemiologije, otkrili su da šetnja može da pomogne ženama da postanu trudne nakon što su doživele spontani pobačaj.

Lindzi i Brajan su sproveli studiju u kojoj je učestvovalo 1.214 zdravih žena starosti od 18 do 40 godina, koje su ranije doživele jedan ili dva pobačaja. One su imale zadatak da učestvuju u različistim vrstama fizičkih aktivnosti dok su aktivno pokušavale da zatrudne.

"Jedno od naših glavnih saznanja je da nema nikakve povezanosti između većine vrsta fizičkih atkivnosti i začeća kod žena koje su jednom ili dva puta nisu uspele da iznesu trudnoću. Osim šetnje, koja je povezana sa većom šanssom za začeće među ženama koje imaju prekomernu kilažu ili su gojazne", objašnjava Lindzi rezultate studije.

Autor istraživanja Brajan Viktom ističe da su ova saznanja veoma bitna jer to znači da žene mogu da uzmu "stvar u svoje ruke" i uvećaju šansu da zatrudne.

Dužina šetnje zavisi od žene do žene, od njihovog indeksa telesne mase (BMI) i fizičke spremnosti. Za žene koje su imale preveliku težinu, šetnja od deset minuta je bila sasvim dovoljna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare