Poslanici šokirali svet: "Ti i beba niste poželjni u parlamentu"

Poslanica u danskom parlamentu morala je svoje dete da ukloni iz dvorane za plenarne sednice, što je izazvalo iznenađenje u zemlji koja se inače smatra vodećom u ženskim pravima, piše Gardijan.

Sreda, 20.03.2019.

17:00

Izvor: Jutarnji.hr

Poslanici šokirali svet:
foto: screenshot

Podeli:

"Ti i beba niste poželjni u parlamentu“, navodno je rekla Pia Kjarsgard, bivša čelnica radikalno desne Danske narodne stranke Meti Abildgard.

"Nisam tražila dozvolu da je dovedem jer sam ranije videla kako je kolegica dovela dete bez ikakvih problema“, napisala je na Fejsbuku Abildgard, čija je Konzervativna stranka deo vladajuće koalicije desnog centra.

Meti Abildgard je rekla da se našla u posebnoj situaciji sa svojom petomesečnom ćerkom koju nikad ranije nije dovela u dvoranu. Kazala je da je dete bilo 'u dobrom raspoloženju i imalo je cuclu u ustima'.

Pija Kjaersgard je koleginicu prijavila saradniku, koji je zatim zamolio poslanicu Abildgard da ukloni bebu iz prostorije. Abildgardova je ostavila dete svojoj saradnici na čuvanje i vratila se u dvoranu na glasanje.

"Političari treba da budu u dvorani, a ne bebe i deca“, rekla je Pija Kjarsgard kad su je novinari upitali o incidentu. Kazala je da će uskoro biti definisana jasna pravila o ovakvim situacijama.

Danska se obično predstavlja u svetu kao predvodnica rodne ravnopravnosti i ženskih prava. Meti Abildgard je rekla da ima pravo na godinu dana porodiljskog odsustva uz punu platu, ali je odabrala da se vrati na posao.

Njena objava na Fejsbuku je privukla više od 600 komentara u roku od nekoliko sati.

"Parlament koji predstavlja majke, očeve i bebe treba biti otvoren majkama, očevima i bebama“, napisala je jedna osoba u komentarima.

Pre nekoliko godina islandska političarka je završila u svetskim medijima nakon što je dojila bebu u trenutku dok je držala govor u parlamentu. Nedavno je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern postala uzor zaposlenim majkama kad je dovela bebu u skupštinu UN-a u Njujorku, prenosi Gardijan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.