Uređenje doma

5 prirodnih i efikasnih načina da eliminišete buđ iz vašeg doma

Ukoliko imate buđ ili plesan u svom domu, eliminišite ih prirodnim putem na neki od sledećih načina...

Četvrtak, 26.02.2015.

16:51

Izvor: B92

Default images
foto: thinkstock

Podeli:

Buđ i plesni nalaze se svuda, ali je veoma bitno da ih držite podalje od svog doma. Buđ je potencijal za razvoj mnogobrojnih oboljenja, od kojih su najčešća respiratorna oboljenja i razne vrste infekcija. Takođe, može da utiče i na razvoj alergija, od kojih su najćešće svrab očiju, curenje iz nosa, kijanje i “peckanje” očiju.

Alkoholno sirće. U ovom slučaju je bitno koristiti alkoholno sirće i nijedno drugo – naime, ono eliminiše oko 90% plesni i buđi. Jednostavno, sirće sipajte u bocu sa raspršivačem, poprskajte po problematičnom području i ostavite sa “odradi” posao. S obzirom na to da sirće ima prilično jak miris, možete mu dodati par kapi esencijalnog ulja (najbolje je da to bude esencijalno ulje limuna, jer je ono dovoljno jako da “zamaskira” miris sirćeta, ali nije toliko jako da ima nepovoljan uticaj na osobe osetljive na mirise).

Hidrogen peroksid. Potrebni su vam 3%-ni hidrogen peroksid i plastična boca sa raspršivačem. Hidrogen peroksid sipajte u bocu, isprskajte na problematično područje, ostavite da deluje deset minuta i prebrišite.

Soda bikarbona. Ona je sama po sebi odlično sredstvo za čišćenje, a u ovom konkretnom slučaju možete je pomešati sa sirćetom ili vodom. Dobro je promešajte kako bi se rastvorila, a nakon toga dobijeni rastvor sipajte u bocu sa raspršivačem i poprskajte po problematičnom području. Nakon petnaest minuta prebrišite vlažnom krpom.

Ulje čajevca. U boci sa raspršivačem pomešate 450 ml vode i dve kašičice ulja čajevca. Dobro protresite i poprskajte po površinama na kojima se nalaze buđ ili plesni. Nemojte brisati, jer je potrebno da tečnost odstoji kako bi problem bio rešen. Imajte u vidu da je miris prilično oštar i da će se zadržati u vašem domu par dana pa bi, ukoliko je neko od ukućana osetljiv na mirise, bilo poželjno da ovaj način izbegavate.

Ekstrakt semenki grejpfruta. Jedna od odličnih stvari, kada je reč o ovom ekstraktu, jeste da nema miris pa je ovo, ako želite efikasno sredstvo koje eliminiše buđ i plesni, a koje ne ostavlja mirise, onda odlična opcija. U bocu sa raspršivačem sipajte 450 ml vode i dodajte 20 kapi ekstrakta semenki grejpfruta i bocu dobro protresite kako bi se sastojci sjedinili. Kao i u prethodnom slučaju, tečnost poprskajte po problematičnim područjima i ostavite da odstoji. Nema potrebe za brisanjem.

Izvor: minimagazin.info

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare