Uređenje doma

Oprezno sa dekorativnim svećama

Koristite isključivo sveće od pčelinjeg voska, bez dodatka veštačkih aroma, savetuju stručnjaci.

Subota, 02.01.2016.

13:42

Izvor: Novosti

Default images
foto: Thinkstock

Podeli:

Nezaobilazni detalj praznične dekoracije, ukrasne mirisne sveće, prostor čine toplijim i prijatnijim. Ali, dok se artoma širi po kući, niko ne razmišlja o toksičnim efektima isparenja. Na to, međutim, upozoravaju stručnjaci sa Univerziteta Južna Karolina nakon niza istraživanja.

- Prilikom sagorevanja mirišljave sveće proizvode više otrovnih isparenja nego cigarete. Parafinski vosak sadrži toksične sastojke benzen, toluen i čađ. Od njih su opasnije samo tečne sveće, koje mogu da dovedu do astme i ekcema. Udisanje njihovog dima, posebno u malom i zatvorenom prostoru poput kupatila, povećava rizik od respiratornih i kožnih problema - upozorava vođa istraživačkog tima dr Amid Hamidi. Da ne biste rizikovali, koristite isključivo sveće od pčelinjeg voska, bez dodatka veštačkih aroma, savetuju stručnjaci. Ili, obične sveće bez mirisa, sa užim i kraćim fitiljom, jer sadrže manje čađi i štetnih čestica, a oslobađaju manje dima od dekorativnih. I najvažnije: palite ih samo u dobro provetrenim prostorijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare