Uređenje doma

Leglo bakterija: Ovo mesto u kupatilu većina ne čisti, a trebalo bi

Iako je pri čišćenju kupatila osnovno da dobro operete i dezinfikujete lavabo, tuš, slivnike i wc šolju, većina ljudi jedno mesto zanemaruje.

Sreda, 14.11.2018.

14:29

Izvor: B92

Leglo bakterija: Ovo mesto u kupatilu većina ne čisti, a trebalo bi
Foto: Thinkstock ilustracija

Podeli:

Istraživači sa Univerziteta Kolorado uzeli su DNK uzorke iz 656 domaćinstava i pronašli da se u većini kupatila nalazi opasna bakterija.

Kako piše portal Well + Good, ona se skriva u glavi tuša, a reč je o mikrobakteriji koja je povezana sa problemima pluća.

Postoji nekoliko faktora koji čine da se upravo na glavi tuša skupljaju bakterije.

Prvi se odnosi na materijal od koga je napravljen - metalni tuš predstavlja bolje tlo za razvoj bakterija nego plastični.

*ALT

Sa druge strane treba uzeti u obzir da tretirana voda sadrži više bakterija.

Iako su rezultati studije alarm da počnemo da obraćamo pažnju na ovo mesto, Noa Ferer, profesor ekologije, kaže da ne bi trebalo da paničimo.

"Ne brinite, ne postoji nijedan razlog da se plašite tuširanje. Na glavi tuša se nalazi fascinantan mikrobiološki svet i njemu ste izloženi svaki put kada se kupate. Većina mikroba je bezopasna, ali nekoliko jesu opasne, a ova vrsta istraživanja nam pomažu da naučimo kako da se preventivno zaštitimo", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare