Uređenje doma

Uradi sam: Darovita profesorka iz Novog Sada za 8.000 dinara uredila stepenice FOTO

Petnaest stepenika oživela je mozaikom od keramičkih pločica.

Nedelja, 29.08.2021.

08:54

Izvor: B92

Uradi sam: Darovita profesorka iz Novog Sada za 8.000 dinara uredila stepenice FOTO
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Tatjana Glendža (53), profesorka iz Novog Sada želela je da na originalan način uredi svoj dom a jedan od kutaka koji je trebalo urediti bile su i drvene stepenice koje spajaju dva nivoa stana, takozvani dupleks. Inspiraciju je dobila posmatrajući fotografije radova čuvenog arhitekte Antonija Gaudija, koji je koristio keramičke pločice i od njih stvarao čudesne mozaike.

"Petnaest stepenika trebalo je urediti mozaikom od keramičkih pločica. Neke pločice su se odmah našle kao ostaci nekih majstorija od ranije. Međutim, trebalo je upotpuniti kolorit i nabaviti još boja. Ideja je bila da se upotrebi što je bilo moguće više oblika i boja. Krenula sam u nabavku pločica po stovarištima i moram da kažem da su radnici na stovarištima bili predusretljivi i pomagali mi u pronalaženju. Uzimala sam restlove pločica raznih boja. Na nekim mestima nisu ni hteli da mi naplate pločice, na drugim su naplatili vrlo simbolično, tako da je novac potreban za nabavku samih pločica bio vrlo simboličan", objašnjava za Super ženu B92.net profesorka Glendža.

I prijatelji su joj donosili po jednu, dve ili tri pločice, koje bi nalazili u svom domu od ranijih majstorija pa je tako novac koji je uložila u uređivanje stepenica tek 2-3.000 dinara. "Morala sam da nabavim i isečem po meri stepeništa lesonit ploče na kom su se lepili keramički delovi i stvarali mozaici. Bilo mi je potrebno i 4 doze silikona, svaka je koštala 800 dinara. Lesonit ploče su poklon od prijatelja, kao i njihovo merenje i sečenje. Zanimljivo je da kada ljudi čuju za ovakav poduhvat, svi žele da pomognu i učestvuju što značajno i olalšava izradu", kaže Tatjana Glendža.

Kada su urađene mozaici na lesoniti trebalo ih je fugovati. Kupila je dve kantice fug mase, što ju je koštalo ukupno 1500 dinara. Komadi i komadići keramičkih pločica sečeni su specijalnom spravom za to. Ni jedan komad nije lomljen.

Kada su završene svih 15 ploča lesonita, sada sa već urađenim mozaicima i fugovane, trebalo ih je postaviti na stepenik i ušrafiti. Zatim je još dovršeno fugovanje, kao i popunjavanje komadićima keramičkih pločica na mestima za šrafove kako se ne bi videla mesta gde su oni. Sve izgleda kao da se direktno na stepenicama pravio mozaik.

"Izrada je trajala oko četiri meseca, počevši od nabavke keramičkih pločica do ušrafljivanja gotovih mozaika u stepenice. Fugovanje je bilo isrpljujuće jer se prstima morao popunjavati prostor između komada. Bio je potreban osećaj, a i komadi isečenih pločica su bili prilično oštri pa je bilo i povređivanja prstiju. Ipak, ceo projekat je bio vođen entuzijazmom da se u realnosti vidi ono što je bilo u imaginaciji", uz osmeh priča Tatjana Glendža, čiji stan sada krase divne, originalne i lepe stepenice inspirisane velikim umetnikom.
U dizajniranju, sečenju i lepljenju učestvovao je i njen sin Aleksa (19).

"Istinita je ona čuvena rečenica "S kim si takav si". Družeći se sa umetnicima i sami to postajemo", kaže ona.

Foto: Privatna arhiva

Tatjana je inače profesor razredne nastave iz Novog Sada. Radi u Osnovnoj školi "Đorđe Natošević" više od 30 godina i predaje đacima od prvog do četvrtog razreda sve predmete. Puno generacija đaka je prošlo kroz učionicu učiteljice Tanje gde su se pored redovne nastave održavale i vannastavne aktivnosti, dramska, likovna i planinarska sekcija.

Njeni đaci često su imali priliku da odlaze u pozorište, muzeje, galerije i aktivno učestvuju na raznim događajima, čime je razvijala kreativnost i kod samih đaka koja doprinosi i njihovim kognitivnim sposobnostima.

"Kreativnost i potreba za likovnim stvaralaštvom kao i za dizajnom i uređenem enterijera oduvek postoji. Kako u mladosti, tako i sada u zrelom dobu. Još imam mladalački entuzijazam i spremna sam uvek da počnem nešto novo", kaže darovita i preduzimljiva profesorka Tatjana Glendža.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.