Uređenje doma

Šta gosti prvo primete kada dođu u vaš dom

Kada nam se najave gosti obično kao "mahniti" krećemo da sređujemo kuću, jer želimo da sve bude na svom mestu. Čime se najviše opterećujemo, a šta je to što gosti zaista priećuju, otkrilo je jedno zanimljivo istraživanje.

Subota, 16.10.2021.

10:18

Izvor: 24sata.hr

Šta gosti prvo primete kada dođu u vaš dom
Foto: Shutterstock/fizkes

Podeli:

Stručnjaci sa stranice confused.com analizirali su podatke dobijene korišćenjem tehnologije koja prati naše oči kako bi uočili šta je to što ljudim najviše privlači pažnju u svakoj prostoriji.

Ako vam je stalo do toga da impresionirate goste svakim detaljem, možda će vas zanimati šta su otkrili, odnosno na koja područja bi trebalo da se fokusirate, a kojim delovima stana ne bi trebalo posvetiti previše pažnje.

U sklopu istraživanja ispitanicima su pokazane fotografije različitih prostorija u domu. Korišćenjem posebnog softvera za praćenje očiju zabeležen je ukupan broj pogleda upućenih prema različitim elementima prostorije, poput podova, prozora ili umetničkih dela.

Kuhinja


Istraživanje je pokazalo da u kuhinji najviše pažnje privlači pod. Drugo mesto, barem po broju pogleda, osvojili su kuhinjski ormarići, a sledi ih radna ploča. Dakle, ako želite da oduševite goste kuhinjom čišćenje poda je pravi izbor.

Dnevni boravak


U dnevnoj sobi najviše pažnje privlače mekani dekori i ključni komadi nameštaja. Stolovi, tepih i ukrasni jastuci privukli su najviše pogleda. I dok su jastuci zauzeli treće mesto po broju pogleda, čini se da su ispitanicima zadržali pažnju duže od ostalih elemenata u dnevnoj sobi. Iznenađujuće, televizor nije privukao previše pažnje, kao ni umetnička dela na zidovima. Njih su ljudi najmanje gledali.

Kupatilo


Ukoliko se duže zadrže u vašoj kući, velika je verovatnoća da će gosti otići u kupatilo. Tamo će im, barem prema rezultatima ovog istraživanja, najviše pažnje privući ogledalo. Drugo mesto po broju pogleda zauzeli su ormarići ispod lavaboa, a treće sam lavabo.

Spavaća soba

I na kraju, u slučaju da gosti ostanu kod vas na spavanju, dobro je znati da će su spavaćoj sobi najviše pažnje obratiti na posteljinu, odnosno krevet. Samo neki će baciti pogled na komodu, a onda na prozore i ukrasne jastuke, ako ih imate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare