Uređenje doma

Zbunila se priroda: U porodici Radovanović procvetale ljubičice i visibabe FOTO

Prema narodnom verovanju visibabe su vesnici proleća...

Utorak, 04.01.2022.

12:18

Izvor: Izvor: Rina

Zbunila se priroda: U porodici Radovanović procvetale ljubičice i visibabe FOTO
Foto: Rina

Podeli:

Već nekoliko godina unazad u Srbiji se beleže više temperature od proseka u zimskim mesecima. Zbog toga su se i biljke zbunile pa usled viših temperatura ranije dođe do cvetanja nego što je to običaj. Tako su u jednom dvorištu koje se nalazi u selu Lipovac nadomak Topole, za Novu godinu procvetale visibabe.

"Obično smo za Novu godinu ranije imali snega, cveće je već odavno završilo svoj vegetativni ciklus. Međutim, godinama je viša temperatura preko zime nego što treba, tako da smo ove zime u našem dvorištu ugledali lepe bele cvetove visibabi koje bi trebale da procvetaju krajem zime. Dešavalo se da procvetaju posle Božića, ukoliko je topla zima, ali eto sad su i taj rok pomerile", kaže za RINU, Mira Radovanović.

U njenom dvorištu nisu procvetale samo visibabe već i ljubičice koje se nazivaju „dan i noć“ tako da kada naiđete ka njihovoj kući i ugledate ovo prelepo cveće imaćete osećaj da je proleće već uveliko stiglo, iako je kalendarski još daleko.

Inače, prema narodnom verovanju visibabe su vesnici proleća, simbolišu nadu u bolje sutra, u narodu su poznate od davnina i samonikle su na celom Balkanu.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare