Uspešne žene

Najmoćnija žena Rusije: Ona je uspela da "spase" Putina

Zovu je drugom najmoćnijom ženom Rusije koja se oduprla svim pritiscima i rizikovala, ali uspela da pozicionira rublju na realan nivo.

Utorak, 14.04.2015.

10:19

Izvor: Jutarnji.hr

Default images
wikimedia

Podeli:

Kada je krajem prošle godine ruska rublja počela da varira i našla se u slobodnom padu, mnogi su bili spremni da kažu da sankcije Rusiji, zbog umešanosti u ukrajinski sukob, daju rezultate te da bi moglo da počne odbrojavanje Putinovih dana u Kremlju. Iako se činilo da ruska kola jure nizbrdo, ovih dana je stigla vest da se rublja skinula s aparata i polako vraća svoju snagu u odnosu na evro i dolar.

Rublja je ponovo zanimljiva i ulagačima i štedišama, a s obzirom na rast cena nafte (na nivou od oko 60 dolara za barel), predviđeni kolaps ruske ekonomije je, barem zasad, zaustavljen. Osim toga, velika većina Rusa zbog izolacije i teškoća u kojima su se našli okrivljuju “antiruski Zapad” i time oslobađaju odgovornosti sopstvenu političku elitu.

Likovanje Moskve

No, Rusija likuje jer sankcije nisu dale rezultate koje su Brisel i Vašington očekivali, a za oporavak rublje najzaslužnija je jedna od najbliskijih Putinovih saradnica i osoba koja je jedan od glavnih nosilaca “Putinovog ekonomskog programa” - energična pedesetdvogodišnja predsednica Središnje (narodne) banke i donedavna predsednikova pomoćnica za ekonomska pitanja Elvira Nabijulina. Ona nije podlegla panici koja je zavladala Kremljem, nego je, uprkos pretnjama, odbila da iz rezervi ubrizga sredstva za spas rublje. Čekala je i kalkulisala s drugim parametrima.

Rizik se isplatio

Takav rizik se isplatio, tržište se stabilizovalo, a rublja je počela da se vraća na realan nivo. Ruski mediji su zabrujali: Da li je Elvira Nabijulina žena kojoj Rusija duguje spas?! Nabijulina ulazi u red ekonomskih stručnjaka zaduženih za Putinov opstanak. Konačno, neki je smatraju i sivom eminencijom ili barem delom ekonomskog tima koji mora da smisli način da Rusija ne doživi kolaps, pogotovu jer su glavne poluge njenog rasta ono što im je “Bog rasuo po Sibiru” - nafta, plin, ugalj i zlato, a industrijska proizvodnja tek negde po strani.

Ponoćne vožnje

Nabijulina, jedna od najboljih studentkinja Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Moskvi, uletela je u posao u jeku najtmurnijeg razdoblja Rusije: raspad SSSR-a, ekonomija na rubu provalije, barel na 20 dolara, politička nestabilnost.

U vreme dolaska Putina u kremaljske odaje 2000. radi u Centru za strateške odluke, gde je ubrzo zapela za oko Putinovom prijatelju i finansijskom magu Germanu Grefu i postsovjetskom kremaljskom starosedeocu, neformalnom lideru neoliberalne frakcije ruske citadele moći Anatoliju Čubajsu. Nabijulina nije propustila šansu, a Gref joj daje vetar u leđa i dovodi je u Ministarstvo ekonomskog razvoja, koje će ona preuzeti - tako je htela sudbina - baš kobne 2008. kada počinje recesija. Iako su Aleksej Kudrin, tadašnji ministar finansija, i Gref pobrali sve zasluge kada je Rusija uspela da se izvuče iz krize, jasno je da ni Nabijulina nije bila nevažan činilac. Moskovski mediji pišu da ume da se zakači s Putinom, a on joj sad jede iz ruke. Ugledni nedeljnik Ogonjok proglasio ju je drugom najuticajnijom ženom Rusije, iza šefice Senata Valentine Matvijenko, za koju kažu da je politička figura. Doduše, Nabijulina ima i kritičare koji smatraju da je ona “najveći neprijatelj ruske industrije”.

O njenom privatnom životu malo se zna. Udata je za direktora Više ekonomske škole Jaroslava Kuzminkova, koji joj je bio mentor na doktoratu. Imaju sina Vasilija. Zna se da za relaksaciju u noćnim satima katkad projuri moskovskim ulicama u jaguaru S tipa.

*ALT

Za žene u Kremlju baš i nema mesta

U ruskoj politici, bez obzira na to je li carska, komunistička ili demokratska, žene su bile retkost.

Od imperatorke Katarine Velike, vladarke Ruskog Carstva s kraja 18. veka, nije bilo moćnih žena na ruskoj političkoj sceni.

Neke koje su se pojavljivale, poput svemoćne Brežnjevljeve ministarke kulture Katarine Furceve i nekadašnje peterburške gvernerke koja se čak spominjala kao moguća Putinova naslednica Valentine Matvijenko, bili su tek retki primerci koji potvrđuju pravilo da na kremaljskim vrhovima nema mesta za žene.

Čak i prve dame bile su uvek u debeloj senci muževa oko kojih se stvarala aura odanosti državi. Dve žene koje su se izdvojile i bile jake političke osobe jesu carica Aleksandra, žena zadnjeg imperatora Nikole II, i Raisa Gorbačova, supruga zadnjeg šefa SSSR-a. No, obe su najomraženije žene ruske istorije koje se optužuje da su svojim zlokobnim angažmanom stavile krst na moćnu rusku državu.

Sada se pojavila u medijima neprisutna Nabijulina, rođena u radničkoj porodici u gradu Ufi u ruskoj sibirskoj pokrajini s muslimanskom većinom Baškortostan.

Izvor: jutarnji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.