Ona je novi Ajnštajn: Sa 14 godina konstruisala prototip aviona

Sa samo 14 godina Sabrina Pasterski konstruisala je prototip aviona, a časove upravljanja avionom uzima od desete. Danas, osam godina kasnije, ova Kubanka završila je MIT sa doktoratom s Harvarda, a o njoj bruji ceo naučni svet fizike i fizičara. Ispituje neke od najkompleksnijih problema i zagonetki, iste one koje su mučile Stivena Hokinga i Alberta Ajnštajna.

Uspešne žene |
Podeli

Sabrina je prva u svojoj porodici rođena u Americi. Njeni roditelji su Kubanci koji su se doselili u Čikago u potrazi za boljim životom.

Kad je Sabrina Pasterski jednog dana ušetala u kancelariju kampusa u potrazi za odobrenjem za avion sa jednim motorom koji je izradila, za nju je to možda bio uobičajen dan. Ali, za izvršnu sekretarku MIT-a Pegi Uden bilo je to iznenađenje.

"Sabrina je tada imala samo 14 godina, već je bila i devojčica koja je letela sama. Da objasnim, nije putovala, već upravljala avionom i sve u vezi sa njom me je fasciniralo", rekla je Pegi.

Prema mnogim njenim kolegama, Sabrinina dostignuća iz godine u godinu vode upravo tome da će baš ona, Sabrina Gonzalez Pasterski, postati Ajnštajn našeg doba.

Foto: Getty
Foto: Getty

Njeno istraživanje zadire u crne rupe, prirodu gravitacije, a poput ekipe iz serije "Teorija elikog praska" zaokupljena je teorijom struna, kao i fenomenom gravitacije u kontekstu kvantne mehanike.

Sabrina je takođe privukla pažnju nekih od najvećih umova NASA. Osim toga, osnivač "Amazona" Džef Bezos obećao joj je posao kad god bude spremna i voljna.

Divna kuvarica i čarobna žena:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu