Uspešne žene

Rođena je istog dana kad i Tesla, mural posvećuje majci, ali odaje i tajnu trouglova

Magistar arhitekture Nina Radosavljević svoje umeće i ljubav prema umetnosti danas je pokazala i Beogradu. Njeno delo, mural Nikole Tesle od danas će krasiti aerodrom.

Ponedeljak, 10.07.2017.

14:20

Autor: J. Pantoviæ

Rođena je istog dana kad i Tesla, mural posvećuje majci, ali odaje i tajnu trouglova
Foto: B92

Podeli:

Za mural koji od danas krasi Aerodrom Nikola Tesla zaslužna je upravo ona – Nina Radosavljević. Osim što je baš njeno delo pobedilo od 54 drugih, sličnosti sa srpskim naučnikom i ovim mestom gotovo da se same nižu. Sa Teslom deli isti dan rođenja, dok je za aerodrom, kaže, emotivno vezana, jer se njena majka čitav život bavila avijacijom. Mural, čiji je ona idejni tvorac, poklon je njoj.

"Za mene je ovo veliki izazov i sama činjenica da sam rođena na dan kad i Nikola Tesla i da ovaj rad predstavlja jednog od najvećih futurista i naučnika sa naših podneblja je veliko iskušenje", počinje svoju priču Nina za portal "Super žena".

Ideju je u delo sprovodila mesec dana. A zašto baš trouglovi? I za to postoji objašnjenje.

"Rad sam poslala poslednjeg dana konkursa. Dugo sam o njemu razmišljala. Sama konstrukcija i ideja došla je od broja tri kojim je Nikola Tesla bio opsednut. A, kao što znate, tri tačke čine ravan. Želela sam da se ovim radom postigne trodimenzionalnost i da se uklopi u prostor, da se uveže sa celim ambijentom. Svaka čast umetnicima koji su mi pomogli da se ovo delo realizuje, što pokazuje da je ideja dobra, ako postoji mogućnost realizacije", dodaje ova mlada umetnica.

Foto: B92

Specifičnost murala jeste da se on ne vidi najjasnije iz svakog ugla. Kada ga pogledate, prvo što pomislite jeste: "Ovde se ne nazire nikakav lik", međutim, ako malo pomerite ugao gledanja i daljinu na kojoj stojite, jasno ćete primetiti crte dobro poznatog lica.

"Meni je to bila i ideja da sam lik bude prepoznatljiv iz daljine, da bude obrnuto proporcionalan našem saznanju o velikom naučniku. Da kad mu se priđe, zahvati vas talas te energije. Sa strane kad se gleda, kad dolaze putnici, da on bude kristalno jasan poput nekog monumenta i nekih realističnih slika.

Da nijedna povezanost nije slučajnost, veruje Nina. Iako je ovo veliki uspeh, za Radosavljevićevu je ovo samo početak.

"Stalno učestvujem na konkursima, pored toga aktivno radim i bavim se arhitekturom, ali se nadam da će ovo otvoriti saradnju sa mladim umetnicima i da će me inspirisati za rad u likovnom polju", zaključila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare