Uspešne žene

Super bake: One vraćaju miris starinskih poslastica

Neodoljiv šmek lenje pite, krckanje domaćih orasnica, vanilica, štanglica, šum hrskavih kora čokoladne domaće torte... Sve ovo su pomalo zaboravljeni mirisi, ukusi detinjstva. Sada, šest baka okupljenih oko jednog projekta planira da sve to vrati na velika vrata i što veći broj trpeza.

Četvrtak, 01.02.2018.

10:42

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Super bake: One vraćaju miris starinskih poslastica
Foto: Monika Pavloviæ

Podeli:

Projekat za osnivanje radionice i poslastičarnice "Super Bake" nastao je spontano, a Mario Milaković je vođa projekta. On je zamislio da po tradicionalnim receptima spremaju penzionerke kojima će ovaj angažman kroz povremeni rad obezbediti dopunu penzije i šansu za aktivniji društeni život.

A ove dame to su zdušno i sa radošću prihvatile. Spremne su da prihvate svako pojačanje koje se javi i sa radošću iščekuju prve porudžbine.

Jedna od njih, Beograđanka Svetlana Čonka, u pauzama čuvanja unučića, uspela je da izdvoji i to vreme za sebe.

Ova šezdesetosmogodišnja baka koja je dugogodišnju karijeru u spoljnjoj trgovini zamenila hobijem, angažovanje u poroti, a sada planira i da se oproba kao specijalista za ketering.

U razgovoru za portal "Super žena" kaže da je počela da radi sa svega 19 godina, a sa 54 je već postala penzionerka.

*ALT

U dva mandata bila je porotnik, a onda je počela da razmišlja o preduzetništvu. Ideja o keteringu, pravljenju kolača i slaniša učinila joj se fenomenalnom.

To joj je godinama omiljena razbibriga i hobi.

Kaže da nema porodičnog slavlja koje se "ne zakiti" njenim poslasticama.

"Spremam sve što sam kroz život učila, a čega je kod savremenih domaćica danas sve manje na trpezi. Takvo je vreme došlo, pa je sve manje vremena i za kuvanje, a kamoli pripremanje kolača i mešenje. Meni su omiljene štangle od kokosa, londonske štangle, žerbo kocke... Torte i kolači su nešto bez čega moji ukućani ne mogu i ja uživam da ih pravim", kaže naša sagovornica koja sa nestrpljenjem očekuje otvaranje radionice.

Veruje i da će super bake imati dosta posla, jer su nedavno izlagale na jednom beogradskom štandu. Interesovanje je bilo fenomenalno.

*ALT

Svetlana kaže i da je odlučila da se priključi projektu jer je aktivan život njen izbor, ne drži je mesto i voli da je među ljudima.

"Volim da pravim kolače i da se družim. Uz to uvek idu i neke zanimljive priče, anegdote, sećanja. Nije zanemarljivo ni to što ćemo dodatno zaraditi, ja sam jako dugo u penziji, već četrnaest godina, ali se ne dam", kaže vesela super baka.

Inače, projekat "Super bake" poslastičarnice je internet kampanja. Za svega tri nedelje putem platforme Indiegogo sakupljena su neophodna sredstva, a sada sledi realizacija, iznajmljivanje prostora, kupovina opreme...

Recepti su davno osmišljeni i isprobani i samo čekaju svoje prve mušterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare