Uspešne žene

Ženski Edison: Ona je majka dvanaestoro dece, ali i tvorac modernih kuhinja

Lilian Moler Gilbret je jedna od onih žena koja zaslužuje epitet "super žena". Izumi su joj bili tek usputna zanimacija, rodila je dvanaestoro dece, bavila se pisanjem, psihologijom i pionirka je ergonomije. Uspela je da pokaže da žena može da ima porodicu i karijeru. Rušila je svojom pojavom i znanjem sve predrasude, a seksizam joj je bio na svakom koraku.

Ponedeljak, 07.05.2018.

10:17

Izvor: B92

Default images

Podeli:

"Ko će da kuva za braću?"

Kao dete tek kasnije je krenula u školu jer njen otac nije bio pobornik obrazovanja žena. Osim toga, kako je njena majka često bila bolesna, Lilian je preuzimala brigu o domaćinstvu i svojih desetoro braće i sestara. Kroz školu je projurila kao odlikašica, ali tek kad je uverila oca da će moći da studira i radi po kući, mogla je da upiše fakultet. I tu je briljirala, diplomirajući englesku književnost 1900. na "Berkliju".

Nije puštao žene na predavanja

Njoj to naravno nije bilo dovoljno i upisala je magistraturu književnosti na Univerzitetu "Columbia" da bi studirala, kod tada poznatog pisca i akademika Brandera Metjuza. On nije primao žene na studije, nije ih puštao ni na svoja predavanja.

Prvi ergonom sa doktoratom

Upoznala je građevinara Frenka Gilberta s kojim se odmah povezala. Zahvaljujući njemu, zainteresovala se za organizaciju posla, planiranje projektovanja i psihologiju rada. Par se ubrzo venčao i preselio u Njujork. Iako je Lilian 1911. napisala i obranila disertaciju 1911. godine, kalifornijski iuniverzitet nije joj priznalo doktorat. Formalno, razlog je bio to što živi u Njujorku. To je nije zaustavilo - 1915. je doktirala na primenjenoj psihologiji i tako je postala prvi ergonom s doktoratom. Njen rad, koji dokazuje važnost međuljudskih odnosa na radnom mestu, smatra se temeljem onoga što se danas naziva organizaciona psihologija.

Istinske srodne duše

Uz nezadrživu upornost, proniciljivost i inteligenciju, za njen uspeh je svakako važno i to što je u suprugu pronašla istinskog partnera. Zahvaljujući zajedničkom interesu, Frenk je prodao građevinsku kompaniju i par je počeo da drži konsultacije na kojima su vlasnike pogona učili organizaciji pogona. Tokom 17 godina rodila je dvanaestoro dece, objavila niz naučnih radova, a ona i suprug zajedno su napisali više stručnih knjiga. Doduše, Lililan nije navedena kao koautor jer su se izdavači plašili kako publika ne bi ozbiljno shvatala knjige ako ih potpisuje žena.

Rezultatima ućutkala seksiste

Frenk je iznenada preminuo od srčanog udara kad je imao 56 godina pa je Lillian 1924. ostala samohrana majka. Pokušala je da nastavi da drži konsultacije, ali kompanije nisu bile baš spremne da im tamo neka žena pametuje oko toga kako treba da organizuju proizvodnju. Međutim, novac može da pokoleba i najgore seksiste, a njeni rezultati su govorili sami za sebe. Ubrzo su je angažovale velike firme. Ubrzo, dobila je profesorsko mesto na fakultetu. Savetovala je petoricu američkih predsednika, a važnu ulogu imala je u osmišljavanju i postavljanju fabrika naoružanja tokom Drugog svetskog rata.

Kuhinja po meri čoveka

Ergonomske principe primenjivala i na svakodnevni život. Iako joj je kuvanje bilo najmrskije, upravo je Lillian osmilila princip organizacije današnje kuhinje, a koliko je tome posvetila truda možda najbolje govori to što je intervjuisala 4000 žena kako bi odredila optimalnu visinu rerne, slavina i radnog stola, odredila je optimana raspored šporeta, sudopera i frižidera da bi minimalizovala broj koraka. Izumela je kantu za smeće koja se otvara pedalom, police u vratima frižidera, električni mikser.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare