Uspešne žene

100 miliona za ženske inovacione ideje

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj ove godine je opredelio bespovratna sredstva u visini od 100 miliona dinara za Program za promociju i razvoj ženskog inovacionog preduzetništva, koji je podržan i od strane Skupštine grada Beograda i Kancelarije za mlade.

Petak, 07.12.2018.

09:39

Izvor: PR

100 miliona za ženske inovacione ideje

Podeli:

Partneri na projektima su lokalne samouprave, fakulteti, privatne male i srednje kompanije, ali i žene preduzetnice, lokalne razvojne agencije i stručna udruženja i nevladine organizacije.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da će ova sredstva biti bespovratna za preduzeća gde su vlasnice žene:

Kolika sredstva su izdvojena za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u okviru Programa promocije i razvoja ženskog inovacionog preduzetništva?

- Želimo da razvijamo žensko inovaciono preduzetništvo i za te namene ove godine izdvojili smo 100 miliona dinara. Žene u Srbiji su vredne i preduzimljive i na ovaj način želimo da ih ohrabrimo da otvaraju svoje kompanije, da slede svoje snove i postanu uspešne preduzetnice. Dobili smo prijave za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva i u manjim sredinama kao što su Kosjerić, Topola i Vladičin Han, što je sjajna šansa za te opštine da pospeše rast i zapošljavanje.

Da li su preduzetnice u obavezi da posle određenog vremena vrate novac?

- Sredstva koja se dodeljuju u okviru ovog Programa bespovratna su i biće usmerena na sprovođenje obuka i pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama. Time direktno podstičemo razvoj novih veština iz oblasti inovacija i preduzetništva, kao i inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima gde su vlasnice žene. Ovakva vrsta podrške imaće veliki uticaj na otvaranje novih preduzeća i kompanija od strane žena. Naravno, ovaj Program nije namenjen isključivo tehnološkim preduzetnicama, već i ženama u seoskim i manje razvijenim sredinama koje ovim sredstvima žele da inoviraju svoje proizvode i rastu na tržištu, stvarajući time dodatnu vrednost i nove prilike za zapošljavanje.

Šta tačno podrazumeva razvijanje inovacija i kome je namenjen ovaj Program?

- Kao što sam naveo, iako imamo odlične žene inženjere, razviti inovaciju ne znači samo razviti neki softver. Inovacija je svako unapređenje proizvoda ili usluga koje imaju potencijal da budu uspešne na tržištu, bilo da se radi o proizvodnji džema ili o razvoju neke internet aplikacije. Baš zato je ovaj Program podjednako namenjen i mladim tehnološkim preduzetnicama, ali i domaćicama koje imaju dobre ideje i žele da postanu preduzetnice.

Ko sve može da se javi na raspisani javni poziv i da li će sredstva za ove namene biti opredeljena i sledeće godine?

- Na raspisani javni poziv mogu se javiti jedinice lokalne samouprave, ali i organizacije koje konkurišu zajedno sa njima. Ono što je presudno je da dostave projekte koji su osmišljeni tako da imaju uticaj na inovacioni ekosistem tj. da ohrabre žene i podrže ih u uključivanju u inovaciono preduzetništvo. Program ćemo sigurno nastaviti i u sledećoj godini, kako bismo osigurali da sve dobre ideje dobiju adekvatnu podršku.

Više informacija o Programu možete pronaći na linku www.inovacije.gov.rs i OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare