Uspešne žene

Ružica Popović pomaže onima na koje su drugi zaboravili

Ružica Popović, predsednica Fondacije „Humano srce Šapca” pomaže ljudima i deci koja su ostala na margini svakodnevice.

Sreda, 26.12.2018.

09:24

Izvor: super zena

Ružica Popović pomaže onima na koje su drugi zaboravili

Podeli:

Svakodnevno kroz ovo udruženje najugroženijima se deli hrana, odeća, lekovi, ogrev... Ciljna grupa ove fondacije su deca iz socijalno-ugroženih porodica i deca bez jednog ili oba roditelja.

1. Kada je osnovana Fondacija Humano srce Šapca i koliko ste do sada izdvojili novca za humanitarnu pomoć, i na koje sve načine pomažete ugroženim grupama?

Ružica Popović: Fond „Humano srce Šapca” osnovan je u februaru 2009. godine, na moju ličnu inicijativu, uz podršku još deset profesionalaca u različitim oblastima. Nastao je iz potrebe da se pruži prijateljska ruka onima koje su drugi zaboravili, onima čiji je novčanik prazan baš kao i njihova duša, u čijim je domovima hladno, baš kao u njihovom srcu, kojima je kutlača hrane i vekna hleba obrok za ceo dan, onima čija je prazna torba teža od nečije pune, onima koji nose najteže drvo, a to je prosjački štap, onima koje je život smestio na najnižu lestvicu postojanja, onima koji su ostali na margini svakodnevice kao nada da život može imati smisla, a svi oni dobiti novu šansu… U svemu možemo da se razlikujemo, ali ne i u pravu na život.

Kao osnivač, inicijator i realizator svih akcija Fondacije, svakodnevno smo neumorno radili na ostvarenju humane misije organizacije. Kroz Fondaciju, svakodnevno se najugroženijima deli hrana, odeća, lekovi, ogrev…

Od osnivanja smo obnovili i izgradili na desetine kuća, obezbedli stipendije za veliki broj đaka, od kojih su mnogi prvi put otišli na letovanje i zimovanje.

U dosadašnjem radu, naša fondacija je za pomoć ugroženima izdvojila sredstva u iznosu oko 40.000.000,00 dinara.

2. Ko su korisnici vaše pomoći?

Ružica Popović: Ciljna grupa su nam deca iz socijalno-ugroženih porodica i deca bez jednog ili oba roditelja. Ulaganje u decu je ulaganje u budućnost.

Naši korisnici su socijalno ugroženi i bolesni sugrađani kojima pomažemo kada je u pitanju obezbeđivanje hrane, smeštaja, ogreva, odeće, obuće u celom regionu Šapca, ali veoma često pomažemo i van našeg regiona.

3. Koje su trenutno aktuelne akcije vaše Fondacije?

Ružica Popović: Na moj lični predlog, postignut je dogovor sa SPC Eparhijom šabačkom i Udruženjem za pomoć osobama sa autizmom o izgradnji kuće koja će biti namenjena za smeštaj osoba sa autizmom. Eparhija šabačka ustupila je plac od 50 ari koji se nalazi u sklopu Duhovno i sportsko-rekrativnog kompleksa u Kasarskim livadama (blizu Bogosavca) na kojem je planirana izgradnja pomenutog stambenog objekta (smeštajni kapacitet: 4 osobe koje koriste smeštaj i stručno osoblje). Krajnji cilj je da se pomogne svim roditeljima dece obolele od autizma kako bi decu mogli da ostave na par dana - kao predah smeštaj, a o deci će se u to vreme brinuti stručno osoblje. 26.06.2018. godine, organizovali smo donatorsko veče i uz blagoslov Episkopa šabačkog Lavrentija počeli smo prikupljati sredstva neophodna za izgradnju kuće. Ništa nema snagu kao što imaju ljudi koji imaju ideju i koji su spremni i posvećeni u njenom ostvarenju. Znamo da je život ono što jeste, a ne ono što bi trebalo da bude, zato iz zahvalnosti Bogu što nas nije zadesila takva sudbina, pomažemo ovim roditeljima da bar na tren reše svoje probleme.

Trenutno je izgradnja stambenog objekta u fazi postavljanja krova. Neophodna su nam sredstva za dalji nastavak unutrašnjih radova, a to se odnosi na: vodovodni materijal, elektro materijal, izgradnju kotlarnice i obezbeđivanje grejanja (st. objekat se nalazi na izdvojenoj lokaciji koja zahteva obezbeđenje samostalnog sistema za grejanje)... Neophodno je ograditi parcelu na kojoj se nalazi izgrađeni objekat kako bi deca sa posebnim potrebama nesmetano mogla da borave u dvorištu.

4. Šta vas je motivisalo da počnete da se bavite humanitarnim radom, šta je vaš cilj?

Ružica Popović: Obzirom da potičem iz siromašne porodice, sva sećanja na detinjstvo su srećna, ali moja su tužna, jer znam kako siromaštvo boli i kako ponizi čoveka. Izaziva čak uznemirujuće osećanje, strah od biološkog opstanka. San svake majke je da njena deca odrastu u ljude kojim će se ponositi. Ja sam imala sreće da sam ostvarila taj san i želim da podelim darove koje mi je bog poslao. Siromaštvo se tiče svih nas, a najpozvaniji smo mi kojima je bog više dao, jer nam je dao i obavezu da pomognemo onima kojima je pomoć neophodna.

5. Kako vaša Fondacija prikuplja novac?

Ružica Popović: Celokupan rad fondacije se najvećim delom zasniva na donaciji, kako novčanoj, tako i naturalnoj donaciji koju imamo od kompanije „Eliksir“. Osim redovnih mesečnih donacija kojima se obezbeđuju plate radnika (kao i svi troškovi oko organizacije i ostvarivanja svih ciljeva), kompanija „Eliksir“ ustupila je fondaciji na besplatno korišćenje kompletan kancelarijski i magacinski prostor, kao i vozila kojima se vrši prevoz donacije do mesta gde žive korisnici.

6. Da li imate podršku lokalne zajednice ili institucija na nekim projektima?

Ružica Popović: Dobijamo stalnu podršku kompanije „Eliksir” i drugih privrednih subjekata i pojedinaca. Saradnja sa našim donatorima se zasniva se na uzajamnom poštovanju i poverenju, a nadam se da će tako ostati i u budućnosti.

7. Koje imate probleme u radu i da li postoji neka podrška humanitarnim organizacijama od lokalne samouprave, u pogledu smanjenja nekih dažbina i slično?

Ružica Popović: Fondacija ima izuzetnu saradnju sa lokalnom samoupravom, Opštinom Šabac i svim javnim preduzećima, imamo ogromnu podršku koja se odnosi kako na oslobađanje od taksi, tako i na pružanje pomoći prilikom rešavanja problema na koje nailazimo tokom prikupljanja dokumantacije potrebne za ostvarivanje prava siromašnih sugrađana. Praktično smo partneri kada je reč o narodnoj kuhinji i distribuciji hrane koju vršimo ne samo u Šapcu već i u okolini.

Biografija predsednice upravnog odbora fonda „Humano srce Šapca“

Ružica Popović, predsednica Upravnog odbora Fondacije „Humano srce Šapca”, rođena je 26. ferbuara, 1950. godine, u selu Pribidoli, opština Srebrenica, Bosna i Hercegovina. Ružica potiče iz siromašne porodice, bila je treće dete u porodici Vojislava i Nade Janković. U potrazi za svojom šansom i boljim životom, Jankovići se doseljavju u Majur, kod Šapca, početkom šezdesetih godina prošlog veka. Otac Vojislav nedugo zatim umire, deca, sama sa majkom, ostaju bez očeve podrške i ljubavi, a i inače težak život u oskudici, postaje još teži. Ipak, Ružica nastavlja školovanje i 1969. završava srednju Medicinsku školu, a pet godina kasnije počinje da radi kao medicinska sestra u šabačkom Zdravstvenom centru, u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, u kojoj je provela radni vek. Uz profesionalni angažman, porodica je uvek zauzimala najvažnije mesto u Ružinom životu. Udata za Momčila Popovića, majka je troje dece – Zorice, Slavice i Stanka, baka sedmoro unučadi i prabaka dvoje praunučića. „Ponosna sam na svoju decu, a moj sin mi je uvek oslonac i siguran temelj za moj svaki novi poduhvat. To mi daje snagu da istrajem i pomognem mnogima koji su u nevolji, jer niko ne sme biti zaboravljen“, s ponosom ističe Ružica.

NAGRADE I PRIZNANJA:

Za svoj dosadašnji humanitarni rad Ružica Popović, predsednica Upravnog odbora Fondacije dobila je mnoga priznanja i zahvalnice za svoj humanitarni rad među kojima su:

2007 - Zahvalnica – Udruženje za pomoć osobama sa autizmom Šabac
2009 - Velika povelja Gospodar Jevrem – za doprinos afirmaciji i ugledu grada Šapca -LIČNOST GODINE 2009.
2009 - Zahvalnica Opšte bolnice Šabac
2009 - Prsten prijateljstva - 15. Festival cveća „Ruže Lipolista“
2010 - Zahvalnica – CSR Vrnjačka banja
2010 - Zahvalnica – kolektiv Ekonomsko-trgovinske škole Šabac
2012 - Zahvalnica Opšte bolnice Šabac
2013 i 2014 – Zahvalnica Mesne zajednice Lipolist
2013 - Nagrada lista „Blic žena“
2013 - Nagrada MASLAČAK za dobročinstvo deci – Udruženje prijatelji dece Srbije
2014 - Zahvalnica Opšte bolnice Šabac

2015 - Zlatna medalja za zasluge Ukazom predsednika Republike Srbije
2015 - Zahvalnica – Mesne zajednice Prnjavor
2016 - Aprilska nagrada grada Šapca – najviše priznanje grada za humanitarni rad i doprinos razvoju seoskih mesnih zajednica

2018 -Zahvalanica za donaciju bolničkih kreveta - Opšta bolnica Šabac

2018 - Zahvalnica SPC - Crkva u Nakučanima

2018 -Zahvalnica povodom Nacionalnog dana davanja

U jedno od prvih priznanja spada i to što je predsednica UO Fondacije Ružica Popović bila jedna od pedeset građana Republike Srbije koji su, nakon ukidanja viznog režima 19.12.2009. godine, putovali u zemlje Evropske Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare