Uspešne žene

Osnivačica Hafington posta: "Kad sam se srušila, shvatila sam da uspeh ne izgleda ovako"

Arijana Hafington, osnivačica i izvršna direktorka kompanija "Trajv global" i "Hafington post", otkrila kako je malim koracima prevazivazila ogromne prepreke, uključujući ozbiljne zdravstvene probleme, na putu do velikog uspeha.

Utorak, 23.03.2021.

08:15

Izvor: 24sata.hr

Osnivačica Hafington posta:
Foto: Profimedia

Podeli:

Arijana Hafington je opisala koji su njeni najdraži mali koraci:

"Uveče isključite uređaje i odložite ih van spavaće sobe. Naši telefoni su skladište svega što treba da odložimo da bismo mogli da spavamo, liste obaveza, pristigla pošta, projekti i problemi. Prekid veze sa digitalnim svetom pomoći će vam da bolje spavate, napunite baterije i povežete se svojom mudrošću i kreativnošću."

Ispričala je svoju priču o tome kako je odlučila da uvede promene u svoj život:

"Šestog aprila 2007. probudila sam se u lokvi sopstvene krvi. Dve godine sam gradila 'Hafington post'. Razvedena majka dve ćerke tinejdžerke, upravo sam se vratila kući nakon nedelju dana obilaska budućih potencijalnih fakulteta sa najstarijom ćerkom. A pošto je insistirala da ne koristim svoj blekberi tokom dana (blekberi je, ako vam nije poznato, bio komunikacioni uređaj koji se koristio u davnim vremenima), ostajala bih budna svake noći radeći. I tako, jutro nakon što smo se vratili kući, probudila sam se iscrpljena, a onda sam se srušila. Slomila sam jagodičnu kost, dobila nekoliko šavova preko oka i onda krenula na novo, dugo putovanje. Dok sam svakog dana čekala doktora u čekaonici, razmišljala sam o životu. Postavila sam sebi puno pitanja, kao 'Da li ovako zapravo izgleda uspeh? Da li je ovo život koji želim da vodim?' Odgovor je bio ne. A dijagnoza koju sam dobila od svih lekara bila je da sam imala težak slučaj izgaranja.

Tako sam odlučila da napravim puno promena u svom životu. Ponovo sam počela da meditiram, što sam naučila da radim kao dete. Promenila sam način rada kako bih mogala da budem produktivnija, koncentrisanija, energičnija i manje umorna i pod stresom. Počela sam više da spavam. Znala sam da je moj nedostatak sna direktno povezan sa mojom telefonskom zavisnošću, bila je to prava zavisnost. Tada sam naučila kako zapravo možemo da budemo produktivniji kada dajemo prednost sopstvenom blagostanju i tada sam otkrila mikrokorake.

Moj 70. rođendan, u julu 2020. godine snažno me je podsetio da ne moramo da čekamo da počnemo da živimo svoj najbolji život. U to vreme sam sa svojim ćerkama i sestrom bila u karantinu u našoj porodičnoj kući u Los Anđelesu, a dok sam čistila garažu, naišla sam na desetine starih časopisa i svezaka ispunjenih stranicama mojih misli i ciljeva i briga i snova iz mojih dvadesetih. I dok sam čitala beleške, pogodile su me četiri stvari. Prvo, zaista sam rano znala šta je zaista važno u životu. Drugo, kako sam se loše odnosila prema tom znanju. Treće, kako sam bila iscrpljena svim svojim brigama i strahovima. I četvrto, koliko su malo bitni te brige i ti strahovi. Zbog toga moramo da koristimo mikrostepenice da bismo iskoristili ono najmudrije, najsmelije i najautentičnije u nama i živeli svaki dan od tog mesta, bez obzirana to koliko smo mladi ili stari", rekla je Arijana Hafington.

Na temu uticaja snage volje kada se prevazilaze stare navike, uključujući izgaranje na poslu, govorili su i drugi stručnjaci.

Najbolji način da iskoristimo snagu volje za usvajanje zdravije navike jeste da započnemo sa malim, jednostavnijim promenama. Stvorite okruženje u kojem radite prave stvari što je lakše moguće.

"Da biste stvorili novu naviku, prvo morate da pojednostavite ponašanje", rekao je B. J. Fog, direktor Laboratorije za ponašanje na Stanfordu.

Prednost čak i jedne male pobede prevazilazi novo zdravo ponašanje koje ste stvorili, zapravo gradi tu snagu volje da stvori još više pobeda i dobrih navika.

"Što više uspete, to ćete biti sposobniji za uspeh u budućnosti. Dakle, ne započinjete sa najtežim ponašanjem, već sa onim što želite i možete i istrajete u tome", rekao je Fog.

Što se tiče vođenja zdravijeg i ispunjenijeg života, većina nas zna šta bi trebalo da uradi.

Ipak, prečesto ne uspevamo da delujemo na osnovu tog znanja. Potrebna nam je mala pomoć da bismo prešli sa znanja šta da radimo na to da to stvarno uradimo.

Kada preduzimamo mikrokorake, ne idemo samo napred, već ka unutra. Na primer, moramo da iskoristimo snagu volje. Kada smo umorni i ništa nam se ne da, tada će i naša snaga volje da bude iscrpljena. Ali opet, nije stvar u tome koliko snage volje imamo u datom trenutku, već u tome kako je trošimo.

Unošenje čak i vrlo malih promena u našu rutinu može da nas vremenom dovede do potpuno drugačijeg odredišta. Mikrokoraci mogu da vam pomognu da napravite one prve, male promene na kojima možete da započnete izgradnju novog i zdravijeg načina života i rada. Nema ništa loše u tome da težite tome da ostvarujete velike ciljeve, samo sebi pomozite tako što ćete da počnete sa malim koracima. Prvo treba da otkrijete svoj talenat, kreativnost i potencijal. Nakon toga stići ćete do odredišta, samo idite korak po korak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare