Ovo je najbogatija žena na svetu

Najbogatija žena sveta je vlasnica L'Oreala Fransoaz Betenkur Majers sa 73.6 milijardi dolara. Ona se na Forbsovoj lestvici najbogatijih našla na 12. mestu.

Uspešne žene | index.hr |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Fransoaz je posao nasledila od majke Lillijane Betenkur koja je titulu najbogatije žene sveta nosila do 2017. godine, kad je preminula u 94. godini.

"Lilijan Betenkur umrla je ove noći u svom domu, a 21. oktobra bio bi joj 95. rođendan. Moja majka je mirno otišla", napisala je tad Fransoaz u saopštenju.

Porodični holding "Thetys", kojim predsedava Fransoaz, većinski je deoničar L'Oreal-a.

68-godišnja Fransoaz je ćerka francuskog političara Andrea Betenkura za kojeg se njena majka Lilijan udala 1950. godine.

Fransoaz svoj privatni život drži dalje od očiju javnosti, pa se zna tek da je od 1984. godine u braku sa Žanom-Pijerom Majersom i da je veoma religiozna. Ima dva sina, Žana i Nikolasa.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Nesuglasice sa majkom

Sa majkom je često imala nesuglasice, koje su eskalirale zbog francuskog umetnika Fransoaza-Marijera Banijera. On i Lilijan su se zbližili, a tada mu je bogatašica dala poklone u vrednosti od čak 1.3 milijarde dolara. Među tim poklonima bile su premije njena dva životna osiguranja, 11 umetničkih dela među kojima su bile slike Pikasa, Matisa, Mondriana, Delaneja i Legera, fotografija nadrealista Mana Raja i gotovina.

Fransoaz je zatim tužila Banijera optužujući ga za iskorištavanje psihičke i fizičke slabosti njene majke kako bi se domogao njenog bogatstva. Slučaj je završio na sudu, ali sve je pauzirano kad je Lilijan odbila da se podvrgne psihijatrijskom veštačenju.

U međuvremenu su procurili video snimci koje je napravio Lilijanin batler Paskal Bonefoj. On se plašio da Lilijan boluje od Alchajmera i da će je neki zbog toga iskoristiti. Snimke je predao policiji, a na njima se moglo čuti da je Lilijan imenovala Banijera svojim jedinim naslednikom. Jedino što ne bi nasledio su deonice L'Oreal-a, koje su već ranije bile prebačene na njenu ćerku i dva unuka.

Potom je usledio novi obrt. Majka i ćerka su se pomirile, povučene su sve tužbe, Banijer je postao prošlost, a izbačen je i iz testamenta. Pomirenje nije dugo trajalo, jer su se već sledećeg leta Lilijan i Fransoaz ponovo posvađale nakon što je majka izjavila da je psihijatrijska pomoć potrebna ćerki. Od 2014. godine zbog Lilijaninog narušenog zdravlja kontrola nad kompanijom sudski je poverena njenoj ćerki, dok se o Lilijaninom zdravlju brinuo njen unuk Žan.

Forbsova lista

Džef Bezos je četvrtu godinu zaredom najbogatiji čovek na svetu, objavio je časopis Forbs. Osnivač Amazona vredi 177 milijardi dolara, što je 64 milijarde više nego prošle godine, zahvaljujući velikom rastu vrednosti Amazonovih deonica.

Najviše je napredovao Elon Mask koji je prethodne godine bio 35. sa 24.6 milijardi dolara imovine. On je samo u proteklih godinu dana zaradio neverovatnih 126.4 milijarde dolara i sa ukupno 151 milijardom lansirao se na drugo mesto. Najviše može da zahvali 700-postotnom rastu cene deonice Tesle.

Većinski vlasnik najvećeg svetskog proizvođača luksuzne robe LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), francuski tajkun Bernard Arno, bio je i ostao treći na listi, ali je i on gotovo udvostručio bogatstvo, na 150 milijardi dolara.

Četvrti je i dalje Bil Gejts, osnivač Microsoft-a, sa 124 milijarde dolara.

Peti je osnivač Facebook-a Mark Zakerberg sa 97 milijardi, a sledi ga najuspešniji svetski investitor Voren Bafet sa milijardom manje.

Osnivač Oracle-a, Leri Elison, vredi 93 milijarde dolara, dvojica osnivača Google-a, Leri Pejdž i Sergej Brin, vrede 91, odnosno 89 milijardi dolara, a prvih deset zaključuje indijski tajkun i najbogatiji Azijac Mukeš Ambani sa 84.5 milijardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu