Uspešne žene

Ona je prva arapska astronautkinja

Nura al-Matruši je nova astronautkinja u programu Svemirskog centra Mohamed bin Rašid iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Na taj način ona je ušla u istoriju, kao prva arapska astronautkinja.

Ponedeljak, 12.04.2021.

13:43

Izvor: Izvor: Klix

Ona je prva arapska astronautkinja
EPA-EFE/ EMIRATES NEWS AGENCY / HANDOUT H

Podeli:

Vest je na Tviteru (Twitter) objavio potpredsednik UAE i premijer, šeik Mohammed bin Rašid al Maktum.

Pored nje, među više od 4.000 kandidata, izabran je i Mohamed al-Mula, saopštio je vladar Dubaija. On je naveo da će njih dvoje za buduća istraživanja svemira trenirati sa Nasom.

"Nacija mi je danas pružila nezaboravne trenutke. Cilj mi je da naporno radim na scenarijima istorijskih trenutaka i dostignuća koja će se zauvek urezati u sećanje našeg naroda. Zahvaljujem našem rukovodstvu i timu programa astronauta UAE. Pripreme i rad počinju sada", napisala je Nura al-Matroši na Tviteru.

Ona je rođena 1993. godine i diplomirala je mašinstvo na Univerzitetu Ujedinjenih Arapskih Emirata, navodi se u video-materijalu svemirskog centra MBR.

Radi kao inženjerka u Nacionalnoj kompaniji Petroleum konstrakšen. Njena strastvena želja za ispitivanje svemira započela je u mladosti, jer je uživala odlazeći na događaje s tom tematikom.

Njen kolega Al-Mula rođen je 1988. godine, a radi kao pilot policije Dubaija, gde je ujedno i šef njihovog sektora za obuku, prenosi CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.