Uspešne žene

Nena i 99 balona, fenomen koji traje: I danas je rokerka

Gabrijel Suzan Kerner poznatija kao Nena, bila je svojevrsni fenomen u Nemačkoj ali i Evropi. Pevačica i istoimena grupa postigli su svetsku slavu zahvaljujući hitu "99 Luftballons" koji i posle skoro 40 godina svi znaju. Danas, 60-godišnja Nena, i dalje je pevački aktivna, a sačuvala je mladolikost i vitalnost, kao i rokerski stil.

Subota, 17.04.2021.

13:36

Izvor: B92

Nena i 99 balona, fenomen koji traje: I danas je rokerka
Foto: Profimedia

Podeli:

Grupa Nena je sastavljena 1982, a svoj prvi, istoimeni, album objavili su 1983. godine. Na njemu se nalazila pesma "99 Luftballons" koja je postala hit, kako u Nemačkoj tako i u većini zemalja Evrope.

Pesma "99 balona" je nastala pred kraj Hladnog rata, kad su u Nemačkoj postavljene nuklearne rakete i kad je vladao opšti strah od izbijanja nuklearnog rata. Ideja o 99 balona koji lete nastala je kad je gitarista iz Neninog benda, 1982, za vreme koncerta Rollingstonsa u Zapadnom Berlinu gledao kako se puštaju šareni baloni i razmišljao kako bi bilo kad bi ti baloni preleteli granicu, odleteli sa one strane Gvozdene zavese.

"99 balona"' je bio jedan od hitova tada novog muzičkog žanra u Nemačkoj – takozvanog Novog nemačkog talasa, a upravo to je bila glavna smernica i muzike grupe Nena. Njihova pevačica pod pravim imenom Gabrijel Suzan Kerner postala je idol mnogim širom sveta. Nemačka verzija je čak i u Americi dospela na drugo mesto liste najslušanijih pesama, što do danas više nije pošlo za rukom ni jednoj nemačkoj pesmi.

*ALT

Grupa se raspala 1987. godine, a ona je nastavila svoju solo karijeru. Iako je i danas vrlo aktivna nikada nije ponovila uspeh s početka 80-tih. Osim pevanja bavi se glumom, stend-up komedijom, a pokrenula je i svoju izdavačku kuću.

U oktobru 2005. godine je objavila svoju autobiografiju koja je ubrzo postala broj 3 na nemačkom popisu bestselera.

2002. godine snimila je i duet sa Kim Vajld.

*ALT

Nena se do 1987. godine zabavljala sa bubnjarom grupe, a zatim sa švajcarskim glumcem sa kojim je dobila troje dece i doživela veliku tragediju kada je prvi sin preminuo sa samo 11 meseci.

Posle razlaza, počela je da se zabavlja sa muzičkim producentom sa kojim je takođe dobila dvoje dece, i sa kojim i danas, kao i sa svom decom, živi u Hamburgu.

Baka je postala 2009. godine, a od 2010. sa njom nastupaju i njena deca - bliznakinje kao prateći vokali, a najmlađi sin kao klavijaturista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.