Uspešne žene

Francuskinja Kolet Maze ima 106 godina i svira klavir više od jednog veka

Svojim primerom inspiriše ljude širom sveta.

Sreda, 05.05.2021.

13:34

Izvor: B92

Francuskinja Kolet Maze ima 106 godina i svira klavir više od jednog veka
Foto: Shutterstock/plo

Podeli:

Stošestogodišnja Francuskinja Kolet Maze uživa u muzici svakog dana: "Muzika je moja hrana, hrana za moj duh i za moje srce", kaže baka.

Rođena je u porodici srednje klase, školovala se od kuće i za to je zaslužena njena majka, dok je otac vodio fabriku đubriva. Sa samo četiri godine počela je da svira klavir i u muzici je pronašla toplinu koja je nedostajala u njenom vaspitanju.

Iako ima 106 godina i dalje uživa da svira, a kako je najavila u pripremi je njen šesti album.

Za njenu vitalnost zaslužena je joga i svakodnevno vežbanje, ali ako dođe vreme da prestane da svira, kako je rekla "naći će novu hranu za dušu".

Njen sin Fabris Maze koji je rođen 1949. godine, kaže da je njegova majka inspiracija za mnoge ljude: "Njena ljubav prema muzici i drugima podiže moral. Ona je i u 106. godini života vitalna, u dobroj je formi i stalno svira. Na taj način nam poručuje da za ono što radite morate da imate strast, a istovremeno morate da vodite računa o sebi. Njena ljubav prema životu i smisao za humor ljudima mame osmijehe na lica", kaže

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare