Uspešne žene

Ukus ljubavi iz Alibunara: Napustila je stalan posao da bi pravila čuda od čokolade

"Oduvek su govorili nebo je granica, ja u šali kažem da smo čokolada i ja nebo dotakle i krenule dalje", kaže za Super ženu B92net Jovana Aćimović, vredna preduzetnica koja je u jednom trenutku napustila sve i posvetila se onome što voli.

Četvrtak, 06.05.2021.

14:07

Izvor: B92

Ukus ljubavi iz Alibunara: Napustila je stalan posao da bi pravila čuda od čokolade
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Od čokolade ručno pravi kutije,punjene praline, razne figurice. Njena radionica se nalazi u Alibunaru, banatskom gradiću u kojem je odrasla, a iskorak iz sigurne zone i stalnog posla napravila je pre 4 godine:

"Doček 2017. godine, umorna od poklanjanja svega onoga što se može naći na tržištu, trapavo, ali sa puno želje, uradila sam neke čokoladne poljupce sa suvim voćem i neke krajnje čudne čokoladne bombice sa karamelom koja je curela svuda. Osmeh koji su izazvali su bili sasvim dovoljan pokretač da to ponovim za rođendan svome ocu. I tada sam zaista dobila par divnih saveta od čoveka koji mi je postao zaista drag i sa kojim danas rado sarađujem. Mart te godine je bio moj iskorak iz poznatih i sigurnih voda diplomiranog ekonomiste u nepoznate vode čokolade", priseća se Jovana.

Na svom putu nailazila je na osporavanja, ali je bilo i onih od kojih je dosta naučila i koji su joj pružali veliku podršku:

"Bilo je onih koji su mislili da sam luda, ali oni koji su mi bili najvažniji su pružili podršku i bili vetar u jedrima. Srela sam dosta ljudi od kojih sam učila značaj ručnog rada i od kojih sam učila kako ne polomiti krila dok se ne vineš u vazduh, ali i nekoliko njih koji su mi bili primer ko ne želim da budem", kaže Jovana koja je iz ljubavi krenula da se bavi čokoladom.

Za rad sa čokoladom kaže da je potrebno mnogo truda i strpljenja:

"Samouka sam i rad sa čokoladom je krenuo jednostavno, ali je vrlo brzo dete u meni shvatilo da smo dobar par i krenulo je da isprobava. Čokolada nije jednostavna za rad, ali jeste laka ako si sposoban da svojim koracima pratiš njene. Zato često moj posao poredim sa plesom, koji nije uvek savršen, često se očepimo po prstima, ali kao i svi klinci vrlo rado kažemo izvini i hvala jer od toga se raste".

*ALT

Ova preduzetnica i vlasnica brenda "Ukus ljubavi" ima savet za sve one koji bi želeli da pokrenu nešto svoje:

"Ono što rado kažem svima koji kreću od početka da rade i grade jeste da je ponekad potrebno mnogo pokušaja da bismo uspeli. Ali, to ne znači da je naš uspeh zbog toga manji. Naprotiv, uloženo vreme, strpljenje, ispravljanje grešaka i ljubav koja leži u posvećenosti tome, dovodi do toga da, posle neuspešnih pokušaja, uspemo jedan običan uspeh da pretvorimo u trijumf".

Ponosna je na to što je uspela da uradi repliku Hrama svetog Save od čokolade i to svojim rukama i bez ijedne modle. Ponosna je i na kutije od čokolade u koje pakuje praline, leptiriće:

"Sloboda rada bez modli i šablona je u tome što granice određujem sama. Statua mačevaoca za jednu damu oduzme vreme, ali ugreje srce. Oduvek su govorili nebo je granica, ja u šali kažem da smo čokolada i ja nebo dotakle i krenule dalje", rekla je.

*ALT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.