Uspešne žene

Dan medicinskih sestara: Nevidljive smo, ali obožavamo svoj posao

Kako danas izgleda jedan uobičajeni dan medicinske sestre u Srbiji, i koliko je snage, ljubavi i strpljenja potrebno da biste radile ovaj posao, u "150 minuta" Televizije Prva govorile su gošće, medicinske sestre Dijana Otašević, predsednica Udruženja medicinskih sestara, babica i tehničara, i Jadranka Spasić.

Sreda, 12.05.2021.

15:47

Izvor: B92

Dan medicinskih sestara: Nevidljive smo, ali obožavamo svoj posao

Podeli:

"Jesmo u slavljeničkom raspoloženju, ali i radnom. Nismo mogli da obeležimo zbog pandemije kao prethodnih godina, kroz tribine i različita okupljanja, ali dovoljno je da danas jedna drugoj stisnemo ruku", rekla je Jadranka Spasić.

"Samo 12. maja, kada je Dan medicinskih sestara, priča se o problemima sa kojima se suočavamo. Osećamo se da smo zapostavljene, nevidljive, ne prepoznaju se naše usluge, a svedoci ste svi koliko su sestre u vreme borbe protiv pandemije imale važnu ulogu i kod nas i u svetu", rekla je Dijana Otašević.

Više od 70.000 medicinskih sestara ima u Srbiji, i one svojim trudom, zalaganjem i predanošću daju veliki doprinos.

"Očekujemo da se ulaže u medicinske sestre, da se ulaže u obrazovanje njihovo, za podizanje statusa, da zauzmemo mesto koje medicinske sestre imaju u svetu, jer imamo radne, pametne i obrazovane medicinske sestre", rekla je Dijana Otašević.

Od kada zna za sebe Jadranka Spasić je htela da bude medicinska sestra i kada bi ponovo birala, izabrala bi ovu profesiju. Posebno je lepo raditi sa decom, rekla je.

I Dijana Otašević se seća svog prvog dana na poslu. "Počela sam na pedijatriji, obožavala sam da radim sa decom. Tu ste da roditeljima i deci pružite podršku. Ni ja nikada ne bih birala drugu profesiju. Obožavamo svoj posao."

Poslušajte razgovor u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.