Uspešne žene

Podrška za Simon Bajls sa svih strana: "Hrabrost je i odustati"

"Žao mi je. Volim vas, ali vi ćete biti sasvim dobro", rekla je najbolja gimnastičarka sveta američkim gimnastičarkama iz tima, posle povlačenja usred finala, koje je iznenadilo svetsku javnost.

Sreda, 28.07.2021.

12:49

Izvor: B92

Podrška za Simon Bajls sa svih strana:
Foto: Profimedia

Podeli:

Odustajanje američke gimnastičarke Simon Bajls i dalje je jedna od glavnih tema u sportskom svetu. Simon Bajls povukla se usred finala, zbog psihičkog i emotivnog stanja, a posle svega se pojavio i snimak njenog odlaska sa najveće scene.

"Izvinite. Volim vas devojke, ali bićete vi dobro", počela je Amerikanka.

"Vi ste trenirale za ovo čitav život, sve je u redu. Bila sam već na olimpijskim igrama, biću ja dobro. Ovo vam je prvi put. - Idite tamo i razbijte ih, okej?", rekla je Bajlsova svojim koleginicama.

Ona se povukla zbog mentalnog zdravlja, jednostavno nije mogla da izdrži sav pritisak. Zato je iz Tokija stigla potvrda da Simon Bajls neće nastupiti u višeboju.

"Posle dodatne doktorske evaluacije, da bi se fokusirala na mentalno zdravlje, potvrđeno je da je Simon Bajls odustala od višeboja."

Kao razlog za povlačenje sa turnira legendarna Amerikanka navela je zaštitu svog mentalnog zdravlja, a taj čin naišao je na mnogo podrške među sportistima u SAD.

Postupak nekadašnje koleginice Bajls komentarisala je Ali Rajsman, osvajačica šest olimpijskih medalja.

"To je ogroman pritisak. Najveći pritisak koji može da postoji za gimnastičarku ili čak i sportistu na olimpijskim igrama. Ne možemo ni da zamislimo koliko je njoj bilo teško. Veoma sam ponosna na Simon, ne mogu ni da zamislim koliko je hrabrosti bilo potrebno samo da kaže ’Ne mogu ovo da uradim danas", rekla je 27-godišnja Amerikanka Ali Rajsman, koja je sa Bajlsovom učestvovala zajedno u američkoj reprezentaciji na OI u Rio de Žaneiru 2016. godine.

U finišu takmičenja u ženskoj ekipnoj konkurenciji u utorak su do zlatne medalje došle Ruskinje.

Zbog insistiranja na tome da je mentalno zdravlje veoma bitno na društvenim mrežama podršku Bajlsovoj su pružili teniserka Kori Gof i košarkaš Džeremi Lin.

Iako je mnogim ljubiteljima sporta i posebno gimnastike žao što se povukla jer "samo zbog nje gledaju gimnastiku" sve više je i komentara o tome u šta se sport pretvorio.

"I ona i Osaka su potpuno u pravu. Sve ovo više nema nikave veze sa sportom, sve je komercijalizovano, sportisti nemaju predah jer takmičenja traju non-stop, sve se pretvorilo u rejting, zaradu. Gladijatorske igre u modernoj verziji. Dobro je da sportisti dižu glas protiv toga. Sport odavno nije ono što je nekad govorila krilatica - u zdravom telu zdrav duh. Trka sponzora, organizatora, borba oko prava za prenos.. Gde je nestala lepota i radost bavljenja sportom?", jedan je od komentara koji se može pročitati i kod nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.