Uspešne žene

Olimpijska šampionka u karateu: Zlatna fajterka Jovana Preković

Jovana Preković se upisala u istoriju srpskog sporta, kao naša prva šampionka Olimpijskih igara u karateu, i to u kategoriji do 61 kilograma.

Petak, 06.08.2021.

15:28

Izvor: B92

Olimpijska šampionka u karateu: Zlatna fajterka Jovana Preković
Foto: Profimedia

Podeli:

Jovana je savladala Kineskinju Sjaojan Jin, a našoj zemlji je donela sedmu medalju osvojenu u Tokiju.

Prekovićeva ima 25 godina, članica je Karate kluba Knjaz iz Aranđelovca i godinama je trenira Roksanda Atanasov. O tome kako je počela da trenira karate govorila je u potkastu B92.net "Njena pravila sa Ninom" pre odlaska u Tokio:

"Ja sam počela da treniram karate od pete godine, ceo život sam u karateu. Aktivno sam počela da se takmičim od kadeta i tu počela da osvajam značajnije medelja. Međutim, glavna stvar se desila kada sam došla među seniore i osvojila najsjajniju medalju na Evropskom i Svetskom prvenstvu.

Ali najteže što mi se dešavalo i što mi se dešava su kvalifikacije za Olimpijske igre. Nikada do sada niko nije imao tu priliku u karateu. Mogu reći sa moje strane kao takmičara da je bilo mnogo surovo i teško, ali sa druge strane i lepo jer smo imale priliku da vidimo druge gradove i kontinente. Ali bilo je veoma teško osvojiti medalju jer je bilo u svetskom rangu jer smo dolazile po dve devojke iz Japana, Francuske i Irana koje su izuzetne takmičarke. To je sve upotpunilo sve ovo što smo radile i iskreno verujem da će sve biti kako treba, da ćemo otići na Olimpijske igre i osvojiti zlatnu medalju".

I bila je u pravu. Podsetimo, Jovana se okitila zlatom na Svetskom prvenstvu u karateu 2018, prvim mestom na Evropskom prvenstvu u karateru 2017. u Turskoj, zlatnom medaljom na Balkanskom prvenstvu 2015. u Makdeoniji.

Takođe, Jovana je iznela svoje mišljenje o ženama u sportu: "Imamo takav stav i svi smo se tako postavili da nije bilo pitanja da li si dečak ili devojčica. Više je bilo devojaka u klubu i sve smo bile jake, hrabre, tako smo se postavile. Nikad nije bilo postavljanja pitanja, hoćeš li da radiš sa dečakom – hoću. Nikad tu nismo pravili razliku. Normalno da kada sam sa dečkom pa uđemo u neku raspravu da ću da branim žene, on mi kaže da sam feministkinja, ali nisam feministkinja, jednostavno volim da stanem na stranu žene", rekla je u potkastu.

Takođe, Jovana je stipendistkinja Fakulteta za sport pri Univerzitetu Union, ljubiteljka je književnosti, obožava da gleda filmove i članica sportske jedinice Vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.