Sa 16 godina je postala članica grupe "Videoseks": Anja Rupel, nekad i sad FOTO

Bila je jedna od najpopularnijih pevačica osamdesetih. Počela je u grupi "Videoseks", pa nastavila uspešnu solo karijeru. Danas je 55-godišnja Anja Rupel i dalje u muzičkim vodama.

Uspešne žene |
Podeli

Grupu "Videoseks" su 1983. osnovali Iztok Turk i Janez Križaj, a Anja Rupel postala je pevačica nakon audicije, na koju se prijavila sa samo 16 godina. Objavili su pet albuma, a neke od najpoznatijih pesama su "Vozi me vlak v daljave", "Zemlja pleše", "Tko je zgazio gospođu Mjesec", "Detektivska priča", "Moderna devojka".

Anja Rupel, prepoznatljiva po neobičnom stilu, koji je bio daleko ispred onog vremena. Imala je tek 16 godina kad su počeli da snimaju, a na njen prvi koncert u životu s bendom putovala je i njena mama.

"Meni se baš nije sviđalo da nastupam sa 16 godina pod imenom 'Videoseks', jer šta će reći baka, tata, učitelji u školi itd. Jasno je da je to asociralo na neki video i seks, nešto o čemu 16-godišnjakinja baš i ne govori, a imali smo i malo problema s imenom u početku, recimo došli smo u Sarajevo na koncert i oni su očekivali nekakav seks šou-program. Ali, kad je 'Videoseks' postao brend, više se niko nije bavio značenjem tog imena", rekla je Anja u jednom intervjuu.

Nakon raspada Jugoslavije neko vreme se van granica Slovenije o njoj nije znalo gotovo ništa. Bend je nastavio rad i devedesetih, ali ubrzo su se razišli, a ona je nakon duže pauze nastavila uspešnu solo karijeru, ali unutar granica matične države.

Sa svojim životnim partnerom Alešom Klinarom, s kojim se upoznala još za vreme gimnazije i koji je napisao gotovo sve njene pesme u samostalnoj karijeri, ima 17-godišnju ćerku Lunu, a osim što peva, ona i piše pesme za druge izvođače.

"Zabavljali smo se jednu godinu u gimnaziji, onda je on otišao jer je malo stariji od mene pa je otišao u vojsku, a nastavili smo '91. Te godine smo snimali na Alešovu inicijativu pesmu 'Svobodno sunce' za Slovenski bend ejd 91, a svi muzičari su pevali pesmu u studiju i tamo je nekako opet nešto preskočilo, šta ja znam, tako je očigledno trebalo da bude i sad smo već, ma bolje da ne računam koliko godina zajedno", ispričala je pre nekoliko godina.

Prošle godine izašla je njena nova pesma "Preden gre 2020" (Pre nego što ode 2020).

Zoran Predin je govorio da je u Anju "bilo zaljubljeno pola bivše države”. Goblini su joj posvetiti "Anja, volim te". A Anja će u više navrata pokušavati da se otrese reputacije seks-simbola svog vremena.

Nakon što je bend prestao sa radom 1992. godine, nastavila je solo karijeru, a posebno se izdvajaju saradnje s bendom Lajbah na pesmi "Across the Universe" i duet s Tošetom Proeskim "Krajnje vrijeme".

A u intervjuu za "Noizz" 2019. godine na pitanje da li zna da se na beogradskim žurkama i dalje sluša "Videoseks" rekla je: "U Sloveniji se na žurkama pušta turbo srpska muzika. Videoseks, nažalost, ne".

"Sve bih još jednom ponovila, a najluđa stvar je bila ta da sam kao 16-godišnja devojka otišla na audiciju za pevačicu u grupi Videoseks", rekla je.

Anja se posvetila radiju kao muzički urednik, pisanju pesama.

"Bavim se ćerkom, mojim partnerom Alešem, koji je jako uspešan muzičar i autor, šetam sa svojim psom, živim sasvim običan život", rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu