Ona je prva avijatičarka bez ruku na svetu FOTO

Rođena 1983, Džesika Koks je deo male grupe od 6% žena koje su nekomercijalni piloti u SAD. Ali ono po čemu se ističe jeste da je ona prva na svetu avijatičarka bez ruku.

Uspešne žene | BBC |
Podeli

Rođena bez ruku, Džesika Koks nikada nije dopustila da joj invaliditet postane nedostatak. U mladosti je naučila kako da koristi stopala kao ruke. Za sebe kaže da je bila "bezobrazno dete" jer jednostavno nije mogla da razume zašto nije imala ruke kad su ih imali i stariji brat, mlađa sestra i roditelji.

Na početku osmog razreda, nakon jedanaest godina nošenja proteza, odlučila je da bude "prava Džesika" i odrekla ih se. Ovo je bio početak njenog novog života.

Za vreme odmora volela je ljuljanje jer je to bilo nešto što je mogla da kontroliše i da zamisli kako leti iznad svega. To je pokrenulo njenu maštu i odlučnost da postane pilot.

Znala je da bi, ako bi mogla da pilotira, mogla da bude slobodna. Započela je da trenira taekvondo, brzo je napredovala, te je položila za crni pojas već sa 14 godina.

Nakon fakulteta, Džesika Koks je nastavila da vežba i upoznala je Patrika Čemberlena, za kojeg se udala 2012. godine.

Njeno putovanje i borba da se školuje za pilota započelo je nakon što je održala govor u Rotari klubu, gde ju je Robin Stodard pozvao da bude deo njegovoe neprofitne organizacije "Rajt flajt" (Wright Flight). To joj je pružilo priliku da leti.

Tokom putovanja u Meksiko u malom jednomotornom avionu imala je priliku da stavi nogu na upravljač i oseti iskustvo vožnje aviona.

Nakon toga nestao je strah. Osećaj kontrole i slobode bio je snažniji i toga dana posvetila se sebi i velikoj želji da leti i upravlja avionom i ostvarila svoj san da postane pilot.

To ipak nije bilo bez prepreka. Pronalaženje instruktora koji bi je podučavao bio je izazov posebne vrste. Mnogi instruktori su osećali nelagodu zbog činjenice da neko bez ruku upravlja avionom.

Ali bila je uporna i na kraju je pronašla učitelja koji je odlučio da je obuči za pilota. Trenirala je i učila, pa je na kraju njen instruktor očekivao da će uspešno položiti test te obaviti sve zadatke tokom leta bez pomoći.

San je postao stvarnost 2008. godine kad je krenula na prvi samostalni let.

Ona nije samo avijatičarka i zagovornica rada žena u vazduhoplovstvu, već i motivacijska govornica za osobe s invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 6 sledeca idi na stranu