Uspešne žene

Od umetničkog platna do svilenih marama: Mlade dizajnerke za B92.net: "To nam hrani kreativnost"

One su dugogodišnje prijateljice, ali i poslovne partnerke, a ideja za zajednički posao desila se, kako kažu, na prvoj jutarnjoj kafi, jednog lepog aprilskog dana.

Ponedeljak, 29.11.2021.

10:27

Izvor: B92

Od umetničkog platna do svilenih marama: Mlade dizajnerke za B92.net:
Foto: ISSA art studio

Podeli:

Isidora Radojković i Ljubica Isaković su mlade umetnice, ali i preduzetnice čiji se kreativni duh i inovativne ideju kombinuju kako bi se dobila umetnost na platnu, ili bolje rečeno, umetnost na svilenim maramama.

Obe su završile osnovne i master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku za dizajn tekstila, a ISSA art studio su osnovale samo nekoliko godina nakon završetka master studija, kažu one za B92.net.

"Moglo bi se reći da je bilo 'spontano' zato što tokom studija nismo razmišljale o tome. Međutim, sada kada gledamo na to, sve je vodilo ka tome da ćemo se spojiti i u profesionalnom smislu.”

Kako kažu, imaju iste ambicije, iste želje, estetiku, obrazovanje, dopunjuju se i podržavaju, a temu o zajedničkom radu pokrenule su veoma lako – "tokom prve jutarnje kafe, jednog lepog aprilskog dana".

Umetnost je njihova prva ljubav, pa su, samim tim, želele da unesu nešto novo na tržište, da ponovo probude zanimanje za ručni rad, održivu modu i nosivu umetnost.

Foto: ISSA art studio

"Nekada su naše bake išle kod krojača i jedan vuneni komplet pravio se nedeljama. Ta vunena suknja i blejzer su i dalje u odličnom stanju. Stvari su se pravile da budu kvalitetne, po želji kupca. Moda i stil su mnogo više imale značaja u životima nego danas, jer moda nije bila tako prolazna”, rado se sećaju njih dve.

A njihova ideja je bila da spoje umetnost i modu kao nešto za šta su potrebni umeće, talenat, ali i lični pečat.

Kada smo ih pitale – zašto baš svilene marame kao umetničko platno, devojke su jednostavno odgovorile:

"Jer su vanvremenski aksesoar koji nikada neće postati prolazan, a trendovi se menjaju iz časa u čas".

Foto: ISSA art studio

"Marame mogu da nose i žene i muškarci, a za muškarce, pored džepnih maramica za sako, izrađujemo po narudžbini i svilene kravate oslikane po želji", kažu one.

Ne koriste samo svilu kao jedini materijal za svoje marame, već u planu imaju i druge, a cilj je, kažu za B92.net, uvek isti.

"Da pravimo umetnost i komade koji su održivi i večni."

Tehnike slikanja koje koriste su poprilično raznolike, međutim osnovna im je tzv. "batik tehnika".

"Marame slikamo batik tehnikom, ona nam je primarna. Batik tehnika je drevna indonežanska tehnika koju smo naučile na fakultetu. Neke modele marame radimo akvarel i kombinovanom tehnikom, u zavisnosti od dizajna marame", ističu mlade dizajnerke.

Proces izrade marama traje od 2 do 4 radna dana, a za neke zahtevnije modele kao sto je "ISSA Klimt", on je malo komplikovaniji – traje i do 2–3 nedelje.

"ISSA marame su posebne, jer su one produžetak našeg umetničkog rukopisa. Specifičnost našim maramama daje i mogućnost personalizacije marama kao i zajedničko kreiranje marama sa klijentima. Mi naš proizvod posmatramo kao malo umetničko delo, lično stvaralaštvo, a ne kao još jedan serijski proizvod u moru istih."

Njihovi klijenti su pretežno dame, ali i muškarci koji cene ručni rad i vole da poseduju unikatne stvari u garderoberima.

"Sa nama uvek može da se dogovori oko promene boja, dodavanja ili oduzimanja nekih elemenata sa samog dizajna. Marame, kao i dodavanje personalizacije, inicijali, imena, bitni datumi, kratke poruke itd."

Foto: ISSA art studio

Kao iskusne modne kreatorke, za kraj, pitale smo ih kako bi posavetovale naše čitateljke da kombinuju njihove modne dodatke sa odevnom kombinacijom.

"Naš trenutni favorit je vezivanje marame u obliku cvetića. To zvuči komplikovano, ali na našem Instagram profilu možete detaljno da pogledate video-uputstva, gde smo snimile i objasnile kako sve marame mogu da se nose, uključujući i detaljan opis za način vezivanja cvetić."

Zima je pravo vreme za sklapanje, kako kažu, nesklopljivog, pa su tom prilikom, mlade kreatoke i dale ideju za kombinovanje svilenih marama koje prave.

"Vuneni pleteni džemperi sa elegantnom svilenom maramom su pun pogodak“, zaključuju one za B92.net.

Foto: ISSA art studio

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare