Uspešne žene

Prvi put, nakon 15 godina: "Forbs" skinuo Angelu Merkel sa liste 100 najmoćnijih žena sveta

Prvi put, nakon 15 godina, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nije na Forbsovoj listi 100 najmoćnijih žena sveta.

Sreda, 08.12.2021.

13:07

Izvor: sputniknews.com

Prvi put, nakon 15 godina:
Foto: Profimedia

Podeli:

Angela Merkel proglašavana je za najmoćniju ženu na svetu 14 puta, uključujući 10 uzastopnih izbora od 2011. godine, ali bivša nemačka kancelarka ne samo da više nije na vrhu, već je uopšte nema na Forbsovoj rang-listi objavljenoj 7. decembra.

"Treći put samo u 18 godina od kada smo uspostavili ovu rang-listu, nemačka kancelarka nije broj jedan. Njenim nedavnim penzionisanjem iz državne službe pojavila se šansa da pronađemo novi broj jedan. Ove godine ova ta čast ide milijarderki filantropkinji Makenzi Skot", prokomentarisano je u Forbsu.

Prema pisanju tog časopisa, treća najbogatija žena na svetu, sa bogatstvom od 59,4 milijarde dolara (52,6 milijardi evra), popela se na prvo mesto na listi nakon odluke da deo bogatstva pokloni.

Dobrotvorna donacija bivše supruge osnivača Amazona Džefa Bezosa procenjena je na više od 8,5 milijardi dolara (7,5 milijardi evra).

Druga na listi je potpredsednica SAD Kamala Haris, koja je sa druge stepenice izbacila predsednicu Evropske centralne banke Kristin Lagard, koja je sada treća.

Jedina Ruskinja na rang-listi je predsednica Centralne banke Rusije Elvira Nabjulina, koja je na 60. poziciji, jer je izgubila tri boda u odnosu na prethodnu ran-listu.

Na listi su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (8), predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (15), direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva (22), kraljica Elizabeta druga (70) ali i Serena Vilijams (85), Bijonse (76) i Rijana (68).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare