Uspešne žene

Ko je najmoćnija žena sveta prema Forbsu?

Američki časopis "Forbs" objavio je listu 100 najmoćnijih žena sveta, a pvu poziciju zauzela je Makenzi Skot, bivša supruga Džefa Bezosa.

Četvrtak, 09.12.2021.

09:46

Izvor: B92

Default images

Podeli:

U tekstu o najmoćnijoj ženi sveta, Forbsova novinarka Megi Makgrat piše da je Makenzi Skot, nakon razvoda od Bezosa, dobila ogroman novac, koji je velikom brzinom počela da deli u humanitarne svrhe.

"Pre tri godine, Makenzi Skot bila je autorka, supruga i majka četvoro dece koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a devedesetih je pomogla svom suprugu da pokrene Amazon. Tada je ostala u njegovoj senci – ali onda se razvela od Bezosa", stoji u tekstu.

Nakon razvoda, dobila je četvrtinu udela u Amazonu i gotovo odmah počela da planira da će sve to da podeli.

"Imam nesrazmernu količinu novca da podelim sa drugima", izjavila je u maju 2019. kada je potpisala obećanje darivanja i pritom obećala da će barem polovinu svog bogatstva pokloniti u dobrotvorne svrhe, piše Megi Makgrat.

Kako kaže novinarka Forbsa, Makenzi Skot ne samo da je svoju reč sprovela u delo, već je to radila, ali i dalje radi rekordnom brzinom i s potpunom kontrolom toga kome daje novac.

"Za više od dve godine, od svog bogatstva, koje je procenjeno na 57 milijardi dolara, dala je 8.6 milijardi dolara za 780 organizacija koje se bore za ravnopravnost polova, kao i za iskorenjenje rasne diskriminacije", piše novinarka.

Najmoćnija žena sveta radi sa svojim suprugom Denom, istraživačima i savetnicima neprofitne konsultantske kompanije "Bridžspan" (Bridgespan).

"Ona ne polaže račune nikome, nema upravni odbor (za koji znamo)", navodi Megi Makgrat.

"Poredbe radi, Gejtsova fondacija, koja ima gotovo 1.800 zaposlenih, 2020. je zaradila 5,8 milijardi dolara bespovratnih sredstava. Makenzi Skot je te godine podelila nešto više od 5,8 milijardi dolara. I, što je najvažnije, ona koristi filozofiju davanja "bez ograničenja", što znači da svaka organizacija može da koristi sredstva kako god smatra prikladnim", zaključuje Forbsova autorka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.