Olga, dizajnerka donjeg veša i preduzetnica: Kad želi promenu, žena kreće od nevidljivih stvari

Koliko biste se iznenadili kada bismo vam rekli da žene koje imaju jednostavan stil oblačenja, žene koje su "zakopčane do grla" – jednom rečju dame, nose izuzetno izazovan donji veš ispod "svojih kostima"?

Uspešne žene | Jana Vujačić/superžena |
Podeli
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Olga Marković je uspešna preduzetnica, dizajnerka donjeg veša za žene, ali i mama dvoje dece. Završila je fakultet primenjenih umetnosti – scensku kostimografiju i nakon studija zaposlila se u struci. Međutim, njen životni poziv naglo se promenio kada je dobila prvo dete sa 27 godina.

"Bila sam solidno uspešna i imala sam prilično dosta posla, a i volela sam to što radim. Sa 27 godina dobila sam prvo dete, a dve godine kasnije i drugo. Već tada sam postala svesna da scenska kostimografija, u izvornom smislu tog posla, neće da bude moje zanimanje na duge staze", priča Olga za Superženu.

Kako kaže, odsustvo od kuće, celodnevni boravak na terenima, non-stop na snimanjima oduzimali su joj dragoceno vreme, ali i energiju.

"Tada moj trenutni posao oduzimao mi je dosta vremena i bilo je nemoguće da balansiram između onoga što volim da radim i svoje porodice, jednostavno, nedostajalo mi je vreme."

Malo iznenadna i neobična ponuda

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ime Olginog brenda "Damsel in distress" bila je ideja njene starije sestre koja je profesor književnosti, a karakteriše svaku poslovnu ženu, majku i domaćicu kojoj uvek nedostaje još pet minuta vremena.

"Kada sam pravila ime brend, imala sam veliku pomoć od sestre. Bilo je tu puno različitih imena o kojima smo razgovarale. Ona je dala predlog 'Damsel in distress' i ja sam ga usvojila. Koliko god da je taj naziv interesantan i neobičan, ne mogu da kažem da sam napravila najbolji izbor. Svako ko bira ime svog brenda, predlažem da krene sa jednostavnijim i drugačijim nazivom. Ja dan-danas imam one momente kad kažem nekome ime brenda – Damsel in distress – da me ljudi glasno pitaju - Kako?"

U tom periodu dobila je iznenadnu, malo neobičnu ponudu za dizajnerku donjeg veša u industrijskoj proizvodnji. Kako priznaje, nije imala dovoljno znanja o tome, osim onog o scenskoj kostimografiji. Ipak, odlučila je da prihvati ponudu i "jako zagrize" priliku koja joj se otvorila.

"Kad sam počela da radim za tu firmu, ja prosto nisam znala dosta o tome. Nisam bila u tim sferama. Bila sam mlada, imala sam 29 godina, ali i dvoje dece."

Da bi unapredila svoje veštine dizajnerke, ali i sebe, Olga je počela da istražuje druge brendove, strane, velike i male kompanije. A onda se, priča ona, rodilo novo osećanje – ljubav prema kreiranju donjeg veša za žene.

"Tri godine sam radila u industrijskoj proizvodnji. Tu sam i najviše napredovala. Dosta toga sam naučila, a i zavolela sam posao. Međutim, došlo je vreme da sam dostigla svoj maksimum u toj firmi. Imala sam potrebu da napredujem dalje, pa sam tako dala otkaz."

Ideja za sledeću poslovnu priliku nije se odmah "rodila", već je polako tinjala poput plamena koji čeka pravi trenutak da bukne u vatru. A njenom je trebalo čak godinu i po da se rasplamsa u želju za privatnim biznisom (dizajniranje ženskog donjeg veša).

Vatra koja se nikad nije ugasila

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

"Žene obožavaju prefinjeni, čipkasti donji veš. Primera radi, kad razgovaram sa svojim prijateljicama, one same daju primer praktične koristi lepog veša", kaže Olga. "Često tako kažu – 'zamisli da me udare kola i da treba da me pregleda tu neki lepi doktor, a ja nosim neke krpe. Ne bih sigurno umrla od nesreće, nego od srama. Moram uvek da budem spremna za posebne trenutke.'.

Iz iskustva u industrijskog proizvodnji donjeg veša nastala je druga ljubav prema njenom zanimanju, jer je, kako kaže, donji veš, ipak, dosta blizak njenoj prvoj – scenskoj kostimografiji. A sama Olga nam je otkrila i zašto?

"Jako je zanimljiv taj momenat tog kostimiranja, kada je ženski donji veš u pitanju. Taj momenat da svaka žena – kada pođe od toga da želi da uradi nešto da bi se osećala bolje, lepše, seksualnije – kreće od potpuno nevidljivih stvari, kao što su nokti, ili donji veš", kaže ona.

Potom dodaje:

"I taj momenat lepog donjeg veša čini da žena u toku dana zrači drugačije. Da se prosto oseća bolje i seksualnije".

A kako kaže sad već iskusna dizajnerka, to je potreba da se svaka pojedinačno "kostimira drugačije".

Počeci nisu bili jednostavni, ali Olga je imala veliku podršku. Prvo od svoje dvoje dece i muža, a onda od bliskih prijatelja, porodice, pa čak i, na neki način, od svoje bake.

"Moram da kažem da sam imala veliku sreću. Moja pokojna baka bila je šnajderka. Počela sam tako što sam krenula od toga da napravim svoju radionicu. Od nje sam nasledila dve, tri mašine koje i dan-danas drže moj posao. Naravno, nakon što je moj posao postao profitabilan, dokupila sam još mašina", priseća se ona s osmehom.

Njena odluka da se zauzme za sebe joj se isplatila, te danas dizajnerka Olga Marković vodi profitabilni posao koji, pre svega, voli.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

A na pitanje da li uspeva da nađe vremena za sebe, Olga ističe: "Evo, priznajem, teško".

"Još uvek se borim za te neke stvari. Imama dvoje dece koja imaju 15 i 13 godina i imam dosta posla. Plus, još kao majka imam veliki posao kod kuće – da skuvam ručak, operem veš, sredim kuću, sve one poslove koje žene standardno rade. Tako da to vreme za sebe uvek pokušavam da izvučem sa mojim dragim drugaricama sa kojima pobegnem na ručak ili večeru. I to je možda maksimum. Ne idem kod frizera, a ni kod kozmetičara."

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu