Uspešne žene

Jelena je najjača Srpkinja u Evropi: "Borim se da ispravim bespomoćnost na Balkanu, posebno za žene"

Srpska bokserka Jelena Janićijević (37) osvojila je bronzanu medalju, ali i istorijsku prvu medalju na Evropskim prvenstvima u seniorskoj konkurenciji za Srbiju.

Utorak, 25.10.2022.

11:00

Izvor: superžena/TV Prva

Jelena je najjača Srpkinja u Evropi:
Foto: Bokserski savez Srbije

Podeli:

Tim povodom, nova nada ženskog boksa je u emisjiji "Jutro" na TV Prva pričala o iskustvu, ali i samom osećaju nakon osvajanja prve titule u ženskom boksu kod nas.

Kako je Jelena istakla u emisiji, trebalo joj je 20 godina da bi postigla ovakav uspeh. Trud i želja da radi ono što voli su se posle toliko godina isplatili i to prvom medaljom u ženskom boksu za Srbiju.

Jelena Janićijević: Neverovatan je osećaj videti svoju zastavu na Evropskom prvenstvu

A kako je došla do toga da se bavi "muškim sportom", Jelena Janićijević je objasnila za pomenutu emisiju.

"Postoji jedan deo naše ličlnosti koji nema veze s tim da li ste muškarac ili žena. Vas ring vuče ili ne vuče. Kada su me ljudi pitali zašto sam odabrala boks, ja sam im odgovorila - boks je odabrao mene", kaže naša šamionka, te objašnjava da je boks mnogo više od fizičke borbe.

"Svaki borilački sport je viteška veština. Vi se ne borite samo fizički, već se borite i duhom. Taj duh se bori protiv duha druge osobe, protiv njegovog mentalnog sklopa, temperamenta. Takođe, vaš tim taktizira protiv tima protivnika. Boks je strateška igra, nešto poput šaha", objašnjava Janićijevićeva za TV Prva.

Period izolacije tokom pandemije koronavirusa ju je promenio - njena pažnja više nije usmerena na sopstvenu dobrobit, već na društvenu.

"Desilo se nešto što nisam očekivala. Ja sam se borila, prvenstveno, za sebe, ali od korone sam počela da mislim na neke mlađe generacije. Ja se ne borim za sebe, nego za njih. Borim se za to da ispravim tu bespomoćnost koja je na Balkanu jako prisutna, posebno kod žena. Svaki individualni sport razvija taj borilački duh da, jednom kada naiđete na prepreku, drugu, treću, vi nikad ne odustanete, nego rešite problem".

Jelena je, takođe, objasnila da Srbija ima potencijal da bude jedna od vodećih zemalja u ženskom boksu, ali da, trenutno, nema dovoljno kvalifikovane trenere za ovaj sport.

"Mi imamo strašno talentovane borce, ali nemamo trenere koje bi ih učili. Mi imamo tri borca koja su u top deset na svetu, to nije malo. Po statističkoj verovatnoći ćemo imati još ovakbih medalja u ženskom boksu", zaključila je naša bokserka Jelena.

Detalje intervjua pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare