Meri Kvant – žena zbog koje mini-suknja i dalje živi; "Bez nje ne bismo trčale za autobusima"

Slavna britanska dizajnerka Meri Kvant preminula je u 93. godini, a u svetu će ostati upamćena po inovativnom dizajnu odevnog predmeta zbog kojeg, kako je jednom rekla, žene ne bi mogle da trče za autobusima.

Uspešne žene | J.V. | superžena |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Da nije bilo Meri Kvant, svet ne bi znao za postojanje mini-suknje – omiljenog odevnog predmeta svake žene koji je izmenio korene svetske mode.

"Mini-suknja je dozvoljavala ženama da trče za autobusom", rekla je jednom prilikom britanska kreatorka o praktičnoj upotrebi mini-suknje.

Prva mini-suknja ugledala je svetlost dana u Londonu

Prva mini-suknja prodata je u njenom butiku "Bazar" u Londonu 1963. godine, a ubrzo se našla i u magazinu "Vog". Tvigi je bila prva manekenka koja je predstavila ovaj revolucionarni predmet na modnoj pisti.

Meri je ovim potezom otvorila vrata drugačije, odvažnije modne industrije, a ženama je dala moć da istaknu svoju ženstvenost i eleganciju.

I dok je manjina osuđivala Meri zbog njenog nekonvencionalnog odevnog predmeta, ona se hrabro branila rečima:

"Nisam izmislila mini-suknju, već je ona stvorena na ulicama Londona. Ja sam samo pravila jednostavniju odeću u kojoj je moglo da se hoda, u kojoj je moglo da se skače i trči", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 5 sledeca idi na stranu