Saveti koji će vam pomoći da pobedite nesanicu

Najbolje je da ne razmišljate o problemima kada uveče legnete u krevet, mada je to ponekad pravi izazov. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pobedite nesanicu.

Subota, 19.12.2015.

13:21

Izvor: Mondo

Default images
foto: Thinkstock

Podeli:

Nesanica je, čini se, "prokletstvo" modernog doba. Brz način života koji je prisutan kod većine, kao i svakodnevni stres, ometaju nam san, ali postoji nekoliko načina da nespavanju stanete na kraj.

Ključ je u melatoninu

Kompleksni sastav neurohemikalija u mozgu i telu, od kojih je najvažniji melatonin, određuju kvalitet sna. Oslobađanje melatonina čini da se osećate opušteno, pospano, a trik je u tome da naučite da prepoznate kada se u vašem telu oslobađa ova supstanca - tako ćete zaspati kao od šale. Oslobađanje melatonina ima svoj ritam u periodu od 24 časa - vrlo malo se oslobađa tokom dana, a količina supstance se uveče povećava. Najveća količina melatonina u telu je oko dva sata ujutru. Da biste "uhvatili" ritam oslobađanja melatonina u svom telu, obratite pažnju samo na jednu stvar - kada osetite opuštenost i pospanost, nikako ne pokušavajte da ostanete budni! To često radimo, a kada jednom propustimo "talas" oslobađanja melatonina, sve su šanse da ćemo se cele noći okretati po krevetu.

Svakodnevni problemi

Razmišljanje o svakodnevnim problemima često nas uveče sprečava da utonemo u san. Ako je i vama to prepreka da zaspite, poslušajte sledeće savete.

- Sedite na krevet, zatvorite oči, na kratko razmislite o problemima, a zatim jednostavno pustite te misli da "odu". Koncentrišite se na disanje, pomozite telu da se opusti.

- Lezite na leđa. Dišite duboko, ali pokušajte da ne razmišljate previše o disanju. Nakon nekog vremena ćete osetiti da se telo opustilo, pa ćete brže utonuti u san.

Izbegavajte ekrane uveče

Iako mnogi gledaju TV da bi se uveče opustili, svetlo koje emituju ekrani uređaja zapravo nam ometa san. Naime, uređaji emituju visok nivo plavih zraka, koja narušava prirodni ritam organizma. Zato stručnjaci savetuju da sat vremena pre spavanja isključite sve uređaje.

Aktivnosti pred spavanje

Pranje sudova, šetanje psa, slušanje muzike, idealne su aktivnosti za period sat vremena pre spavanja. Za ove aktivnosti ne treba puno razmišljanja, njih obavljamo mehanički, što je idealno za opuštanje tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare