10 ruskih imena koja su popularna u regionu

Mnogi roditelji u našoj zemlji svojim bebama daju imena ruskog porekla, a mi vam donosimo najlepša ženska i muška koja vam mogu poslužiti kao inspiracija...

Petak, 19.02.2016.

13:56

Izvor: zadovoljna.hr

10 ruskih imena koja su popularna u regionu
foto: Thinkstock

Podeli:

Rusi svet nisu obogatili samo najvećim delima klasične književnosti, nego i nekim od najljepših ženskih i muških imena vrlo popularnih i u regionu.

Popularnost tih imena ne jenjava pa roditelji i danas svojoj deci često daju imena ruskog porekla, a ovo su neka od najlepših:

Ženska imena

1. Tatjana – ime koje znači vatrena kraljica. Skraćena verzija imena je Tanja.

2. Olga (Olja) – ime koje je u Rusiju došlo u 9. veku sa švedskim Vikinzima, i to kao Helga. U staroskandinavskom jeziku Helga znači zdrava, srećna, sveta.

3. Maša – nastalo je od imena Marija. Spominje se više značenja ovog imena, jedno od njih je gospođa, a drugo ona koju Bog ljubi.

4. Nataša – ovo ime znači rođen, rodni, dan rođenja, rođendan, ali i Božana, Božica. Ime je u prošlosti davano deci rođenoj na Božić.

5. Irina - značenje imena potiče od grčkog Eirene, imena jedne od Hora, boginja mira. Irina znači mir, spokojstvo.

Muška imena

1. Boris – ime je zapravo skraćenica od slovenskog imena Borislav. Prvi deo imena dolazi od glagola boriti se, a drugi je morfem – slav, čest u slovenskim imenima.

2. Vanja – izvedenica imena Ivan(a) pa ima isto značenje – Bog je milostiv. Ovo ime se daje i devojčicama i dečacima.

3. Igor – ime koje je nastalo od nordijskog imena Ivar, Ingwar što znači branitelj mora.

4. Aleksandar (Saša) - ime je nastalo od glagola aléxo što znači branim i imenice anér (u genitivu andrós) što znači čovek, junak.

5. Ivan – najtipičnije rusko ime koje je vekovima bilo popularno u svim slojevima ruskog društva, od običnih seljaka do carske porodice. Znači Bog je milostiv.

Izvor: Zadovoljna.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.