Evo šta da radite ako vam promrznu prsti

Promrzline na delovima tela se prepoznaju po tome što je koža modra, bela ili crvena, a kasnije nastaje otok, a nekada i plikovi.

Sreda, 11.01.2017.

15:27

Izvor: mondo.rs

Evo šta da radite ako vam promrznu prsti
foto: thinkstock

Podeli:

Ukoliko se jave promrzline osobu treba uvesti u toplu prostoriju, skinuti joj obuću, odeću i prstenje, a komade koji su zalepljeni na kožu ne treba nasilno skidati, već ih treba obrezati makazama, navedeno je na sajtu Institutu za javno zdravlje Srbije "Batut".

Promrzline treba prekriti gazom, ali ih ne treba uvijati zavojem. Ukoliko su promrzle osobe pri svesti treba im dati topla, zaslađena, bezalkoholna pića.

Šta ne sme da se radi

Promrzline na rukama i nogama nikako ne treba trljati, ne bušiti plikove, ne navlačiti rukavice ili čarape, ne stavljati termofor.

Pri dužem boravku na niskim temperaturama može doći i do smrtnog ishoda - "bele smrti". Dolazi do hlađenja čitavog tela uz nemogućnost organizma da sačuva minimalnu telesnu temperaturu, oštećenja centralnog nervnog sistema, naglog pada reakcija na bol, pospanosti, stanja sličnog narkotisanom i vrlo brzog smrtnog ishoda.

Alkoholisana stanja i iscrpljenost ubrzavaju nastanak smrzavanja.

Novorođenčad i mala deca su sklona smrzavanju zbog niske telesne mase i nerazvijenih zaštitnih termoregulacionih mehanizama.

U "Batutu" kažu da tokom hladnih dana treba nositi garderobu koja nije previše uz telo. Prednost imaju sintetički materijali, koji su vodootporni i brzo se suše, u odnosu na tradicionalne: pamuk i vuna, koji upijaju znoj i zadržavaju vlažnost, što stvara osećaj hladnoće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare