Performans za kojim Beograd žudi: Zabava sa ženama u prvom planu

Ne, dreg performans ne podrazumeva klasično prerušavanje muškarca u ženu. Ovakav vid izražavanja je zapravo alternativna umetnost čija se estetika vezuje za kabare, vodvilj, pa i burlesku. Ukratko, performeru je dozvoljeno da ono što želi i na potpuno svoj način predstavi publici.

Petak, 07.04.2017.

13:30

Izvor: Super žena

Performans za kojim Beograd žudi: Zabava sa ženama u prvom planu
foto: Tamara Antonoviæ

Podeli:

Ovakvi nastupi odigravaju se i u Beogradu i uglavnom su posvećeni slavljenju žena i njihovih talenata. Tako će se i naredno kabaretsko veče “Larger Than Life Ladies” odigrati 9. aprila u KC Grad, a u njemu se kroz pesmu slaviti neke od velikih diva dvadesetog veka, poput Šer, Madone, Ejmi Vajnhaus, ali i Barbre Strejsend, Patriše Kas i Marlen Ditrih. Glavnu ulogu u njemu ima jedan od prvih dreg perfomera u Beogradu, Dekadenca koja je ljubav prema pozorištu i mjuziklu podigla na potpuno novi nivo. A kako je sve počelo?

“Umetnost drega mi je odavno poznata, kroz pop kulturu, filmove i pozorište, a mene je do te umetnosti dovelo bavljenje mjuziklom, pre skoro pet godina, i ti počeci na daskama su mi i dalje veoma dragi“, rekla je u razgovoru za “Super ženu“.

Klasičan dreg nastup, osim prerušavanja u određenu ličnost, podrazumeva pevanje na plejbek kako bi se očuvala verodostojnost tog karaktera, ali mnogi, uključujući i Dekadencu, praktikuju pevanje uživo. Tokom pevačko-scenskih nastupa Dekadenca se “pretvara“ u ženu i menja “identitete“ slaveći neke od najvećih diva 20. veka.

“Menjanje identiteta, konstruisanje novih, igranje sa predubeđenjima o polu i rodu su nešto što mi je oduvek bilo zabavno i što ne smatram preterano zahtevnim. Naravno, sama priprema nastupa zahteva određene napore, od pripreme kostima, kompleksne scenske šminke, do osmišljavanja samih performansa“

*ALT

A kako je biti žena u Srbiji?

“Biti žena, u Srbiji, danas? Verujem da može biti agonično teško ili veoma lako, zavisno od pojedinačne žene, ali ne bih da dam decidan odgovor, jer ne živim svakodnevni život kao žena. Svakako, iskustva i saznanja koji imam, poigravajuću se sa određenim 'femininim' arhetipovima, daju uvid u to da 'nije lako biti žena', što možda zvuči kao kliše fraza, ali stvarnost je u tome da ima još daleko da se ide na putu za jednakost i prava svih ugroženih grupa ljudi.“

Baš zato je lepota dreg nastupa u tome što je posmatraču dozvoljeno da konzumira dreg performans baš onako kako želi.

“Neko može da posmatra takav nastup kao laku zabavu, jer je neka kostimirana osoba na sceni i radi nešto simpatično, dok možemo posmatrati i dreg nastup kao simbol dekonstrukcije društvenih normi. Volim da verujem da moji nastupi prenose moju neizmernu ljubav prema ženama, od onih 'većih od života' kultnih diva, sve do 'najobičnijih' radnica, majki, žena koje srećemo svakodnevno. Postoji, svojevrsna, kritika dreg kulture kao inherentno mizogine, jer neki teoretičari smatraju da se podsmeva ženama. Ja verujem da se treba poigravati sa uvreženim arhetipovima, preispitivati šta su to norme koje su nam svima nametnute. Takođe duboko verujem u inspirišući i oslobađajući potencijal dreg performansa, jer dreg pruža svakome priliku da bude šta poželi“

*ALT

Nastupa ovog tipa u Beogradu ima sve više jer se dreg performans posmatra kao forma teatarskog performansa. Ipak, nešto raznovrsnije kabaretske scene u Beogradu nema iako se čini da je publika sve više traži.

“Ono što nudimo publici jeste zaista jedan prijatan večernji ugođaj. Iako je u pitanju poigravanje sa iluzijama, idejama i imaginacijom, publika nije izolovana, publika zna o čemu je reč i uključena je u nastup, ako ništa makar činjenicom da zna ko stoji u tom kostimu na sceni i ipak se prepušta performansu. Shodno tome, reakcije ljudi su do sada bile zaista pozitivne i podržavajuće. Beogradska publika je veoma zahtevna, ali može mnogo i da pruži”, zaključila je Dekadenca u razgovoru za naš portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare