Pripremite sebe i dete za polazak u školu: Pet najboljih saveta da uspešno pregurate prve dane

Za svakog đaka-prvaka, polazak u školu je velika promena. Da bi se lakše na nju adaptirali i zavoleli školu, veoma je značajno da roditelji budu strpljivi i staloženi, što je svojevrstan izazov, pored svih okolnosti i obaveza koje svakodnevno imaju.

Utorak, 22.08.2017.

12:41

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Pripremite sebe i dete za polazak u školu: Pet najboljih saveta da uspešno pregurate prve dane
Foto: Thinkstock

Podeli:

Milica Stojiljković, savetnik za lični i poslovni razvoj i mama prošlogodišnjeg đaka-prvaka, otkriva kako da mališanu olakšate prelazak iz vrtića u svet klupa, svezaka, knjiga....

"Da bi dete bilo uspešno u školi, mora da oseti da je voljeno, da ga roditelji razumeju, budu strpljivi i ne porede ga sa drugom decom. Od ogromnog je značaja detetu pokazati da je važno to što radi, kao i da dobije pohvalu i za najmanji napredak. Jer, škola predstavlja veliku promenu za dete, toliko veliku da je roditelji teško mogu zamisliti", priča u razgovoru za portal "Supe žena" Milica koja kao ključno ističe da oba roditelja prema školi imaju isti stav i odnos da dete ne bi bilo dodatno zbunjeno.

Kako što i odrasli vole da imaju sve informacije unapred, kako bi se bolje pripremili za nove okolnosti, tako je i sa decom, bez ozbira kod su uzrasta. Zato deci treba reći istinu o školi, jezikom koji razume.

I njemu je važno da zna koje su sve prednosti promene koja dolazi u njegov život.

"Budite realni, ali optimistični. Objasnite detetu da je škola mesto gde će steći znanje i obrazovanje koje je u životu važno, da će upoznati nove drugare i imati učiteljicu, boraviti u učionici, ali i da se neće ceo dan igrati kao u vrtiću, da će morati da bude pažljivo, da sluša, uči. Da je u redu da ponekan nešto i ne zna, ne razume, dobije lošiju ocenu, ali da je važno da pita i potrudi se da dobije odgovor", objašnjava Milica Stojiljković, koja je prošle godine ove savete primenila i kod svog deteta i koji su dali sjajne rezultate i kod njega i kod druge dece sa kojima je radila u svom Centru za lični razvoj "Lepo mi je".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare