Pripremite dete na prelazak u više razrede

Decu koja menjaju školu petaci ili prvaci u srednjim školama pripremite razgovorom o onome šta ih čeka, objasnite im šta će se promeniti i kako će da izgleda novo okruženje.

Subota, 26.08.2017.

15:14

Izvor: B92

Pripremite dete na prelazak u više razrede
Foto: Thinkstock

Podeli:

Raspust prolazi, stiže nova školska godina, obaveze i odgovornosti. Posle skoro tri meseca treba se vratiti starom ritmu i navikama. Na vreme nabavite knjige i ostalu opremu i nekoliko dana pred početak škole naviknete dete da malo ranije ustaje, jer je na raspustu verovatno spavalo duže.

Decu koja menjaju školu (prvaci u srednjim školama ili petaci koji potpuno menjaju sistem nastave) potrebno je da pripremite razgovorom o onome šta ih čeka. Objasnite detetu šta će se promeniti, koje će biti nove i kako će da izgleda novo školsko okruženje. Petaci prelaze na novi sistem rada sa predmetnim nastavnicima, a mnogi menjaju i razred, jer je u nekim osnovnim školama praksa da se posle četvrtog razreda prave nova odeljenja. Neki stručnjaci tvrde da je dobro za dete da povremeno menja školsko okruženje, kako bi se deca susretala sa što većim brojem različitih karaktera i ljudi i tako usavršavala svoje veštine. Do nedavno je, međutim, vladalo mišljenje da je svaka velika promena stres za dete, posebno u prva četiri razreda. Ali, ukoliko u školi vašeg deteta menjaju razrede potrebno je da im objasnite šta ih čeka.

Jedino što nikada ne bi trebalo da radite je da plašite dete sa novim nastavnicima i obavezama. To treba da shvate kao normalnu obavezu koja ih očekuje i koja će im doneti nova znanja. Isto važi i za nove srednjoškolce. Od toga kako će se uklopiti mnogo toga zavisi, pa se potrudite da ih pripremite. Možete im pomoći savetima da je važno da sa vršnjacima uspostave dobar kontakt, kao i da je mnogo bolje da na početku "zapnu" i dobiju dobre ocene, jer će im to prilično olakšati celu godinu.

U domu obezbedite atmosferu ljubavi i podrške. Neka dete zna da ste uz njega šta god da se dogodi. Čak i kada ste umorni i iscrpljeni, saslušajte šta ima da kaže i razgovarajte kad god dete pokaže inicijativu. Upoznajte se sa učiteljem ili nastavnicima, ostvarite i dobar kontakt sa školskim psihologom. Važno je da budete uključeni u dečji život i obaveze, kako biste mogli da pomognete oko eventualnih problema. Preporuka psihologa je i da, ukoliko dete očekuje velika promena, prvih nekoliko dana budete na odmoru, kako biste mu pomogli. Sve novo sa čim se dete suočava može biti teškoća, a nemogućnost adaptacije najlkaše ćete prepoznati po promenama ponašanja. Deca se ili povlače ili postaju upadljivo nemirna, ali su to najčešće prolazni simptomi koji će uz vašu ljubav i podršku brzo nestati.

Đaci prvaci

Psiholozi tvrde da su deca koja umeju da osmišljavaju svoju igru, prate saigrače u igri, upotrebljavaju maštu i odlože svoje potrebe - spremna za školu. Ukoliko je vaše dete upisano u prvi razred to znači da je prošlo procenu psihologa i da je sada na vama da ga pripremite. Psiholozi savetuju da mu pričate kako će biti, da ga bodrite i hvalite kako ste sigurni da će sve obaveze izvršavati kako treba. Odvedite ga da vidi školu, a preporučljivo je i da sa letovanja dođete barem nedelju dana pred početak škole da bi zajedno sa njim kupili opremu, garderobu i sve što mu je potrebno. Najvažnije je da vam dete priča šta mu se događa tokom dana kako biste mogli da pratite šta radi u školi, pa ukoliko to do sada nije bila praksa, potrudite se da postane. Veoma je važno da detetu obezbedite prostor za učenje, koji će biti samo njegov. Najbolje je da ima svoju sobu, a ukoliko nema potreban mu je kutak gde ga niko neće uznemiravati. Isto kao i sa drugim školarcima, potrudite se da nedelju dana pred početak škole dete malo ranije ustaje, kako mu nagla promena ne bi teško pala. Ukoliko dete ide u boravak objasnite mu šta će tamo da radi, a kada dođe kući dozvolite mu da se igra. Potpuno je u redu da prekontrolišete zadatke, ali nemojte od škole praviti "bauk", posebno ne od prvog razreda, jer je to još uvek mnogo više igre nego učenja. Kod kuće mu dozvolite da secka, igra se prstima, pravi, vaja, crta... jer će tako najbolje razvijati grafo-motoriku. Prava priprema za školu je razumevanje neposrednog okruženja, razvijanje osećanja odgovornosti, podrška odraslih i bogato razvijena mašta i igra. Polazak u školu predstavlja jednu od najvećih promena u životu deteta, pa se potrudite da što lakše prođe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare