Šta se dešava kada utonemo u san: Neverovatnih pet stvari koje naše telo nesvesno radi

Ulaskom u REM fazu spavanja, najdublju od svih, mišići udova postaju paralizovani i kretanje je nemoguće. Postoji poremećaj spavanja kod kojeg se ta paraliza zadrži nakon buđenja, nekoliko sekundi ili čak nekoliko sati.

Utorak, 19.09.2017.

09:28

Izvor: Super žena

Šta se dešava kada utonemo u san: Neverovatnih pet stvari koje naše telo nesvesno radi

Podeli:

Oči se kreću punom brzinom

Sve faze spavanja služe specifičnoj svrsi održavanja vašeg tela i mozga zdravima i opuštenim. Postoji pet faza spavanja, a svaka je dublja od prethodne. Kada prođemo svih pet ciklusa, sve kreće ispočetka.

Poslednja REM faza je najaktivnija i počinje otprilike 60 do 90 minuta otkad zaspite. U ovoj fazi vaše oči kreću se u punoj brzini napred-nazad, a vaš um je usmeren na snove.

Raste se

Hormon rasta HGH, poznatiji kao hormon rasta, odgovoran je za regeneraciju kostiju, mišića i tkiva. Kada spavate, njegova proizvodnja se aktivira.

Sužava se grlo

Tokom spavanja, mišići koji vaše grlo drže otvorenim dok ste budni, se opuštaju, a veličina grla se smanjuje. Upravo to je jedan od uzroka hrkanja.

Škrgutanje zubima

Ovaj fenomen se zove bruksizam. To se ne događa svakome, ali neki ljudi se bude sa jakim bolom u vilici.

Spontano seksualno uzbuđenje

I muškarci i žene znaju da dožive seksualno uzbuđenje tokom spavanja, a to se događa zbog vrhunca moždane aktivnosti tokom brzog pokretanja očiju u snu. To znači da vašem mozgu treba više kiseonika, a to vodi bržem protoku krvi kroz telo. Osim na mozak, to utiče na svaki organ u vašem telu, pa tako i na one najintimnije delove, a to vodi do aktivacije polnih hormona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.