Nauka potvrdila: Ovom metodom ćete za sekund znati da li vas je prevario

Sumnjate da vas vara? Potrebno je samo da dobro slušate i saznaćete pravu istinu.

Sreda, 04.10.2017.

09:43

Izvor: Super žena

Nauka potvrdila: Ovom metodom ćete za sekund znati da li vas je prevario
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Najnovija studija, objavljena u jednom psihološkom magazinu, tvrdi da ćete samo na osnovu njegovog glasa saznati da li vas vara.

"Mnogi fizički kvaliteti i promene u ponašanju lako se mogu prepoznati po tonu glasa te osobe", objašnjava studija, koju su sprovele Suzan Hjuz i Marise Harison.

Njihovo istraživanje okupilo je 152 studenta da učestvuju u ovoj analizi, 64 ih je bilo muškog pola, a 88 ženskog, i svi su bili heteroseksualni, uzrasta od 18 do 32 godine.

Njima su puštani snimci sa kojih je trebalo da prepoznaju da li su osobe koje govore na njima neverne u vezama ili nisu.

Svi ljudi koji su snimljeni imali su slične boje glasa, bili su belci, u monogamnim vezama - polovina njih priznala je istraživačima da nije verna, i sve što je trebalo da rade bilo je brojanje od jedan do 10. Takođe, pričali su prvo niskim tonalitetom, a zatim i visokim. Na osnovu boje glasa studenti su zaključivali da li se radi o lojalnoj osobi ili ne. Skala je bila od jedan do 10, gde je jedan značilo da se radi o vernoj osobi, a sa brojem je rasla i sumnja.

Rezultati su bili veoma blizu istini - ispostavilo se da su studenti prepoznali ko je bio neveran.

Muški studenti su žene sa niskim tonom glasa prepoznali kao one sa većim potencijalom da budu neverne, jer su im se činile više "seksualnim".

"Iako ne možemo tačno utvrditi sve karakteristike o glasu koje naš čulni sistem koristi da bi napravio ovu procenu, jasno nam je da visina glasa i te kako igra važnu ulogu. Naravno, to ipak ne predstavlja celu sliku", navode autorke istraživanja.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.