Kako da umirite novorođenče koje plače?

Često su majke, pogotovo prvorotke, uznemirene kada im beba plače. Zamenile su pelene, beba je jela, nije žedna, niti bolesna. Evo nekoliko saveta kako da pokušate da zaustavite suze...

Nedelja, 14.01.2018.

18:00

Izvor: Super žena

Kako da umirite novorođenče koje plače?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Vaša beba već dugo plače iako ste joj promenili pelene, znate da nije gladna, žedna i bolesna... Kako da je smirite, šta da radite? Možda će je umiriti mala vežba opupštanja. Udobno se smestite u fotelju, uzmite bebu u ruke, položite je na svoja kolena, da licem bude okrenuta ka vama. Jednom rukom joj visoko pridržite glavicu i vrat, da uvuče bradu, a drugom joj nožice pomerajte ka stomačiću, kao da želite da je postavite u pozu Bude. Zadržite je u tom položaju minut, dva i ako se ne buni ponovite vežbu. Položaj malog Bude zaista umirujuće deluje na novorođenčad do mesec dana, koja još nisu svesna ograničenja svoga tela. Ukoliko ste tokom trudnoće često slušali određeni tip muzike, postoji velika verovatnoća da je se vaša beba "seća" i da će joj veoma prijati da to ponovo čuje. Ukoliko niste slušali muziku, sada je vreme da to učinite i svoje novorođenče naviknete na prijatne i nežne melodije. Zato obavezno puštajte muziku dok kupate bebu, presvlačite je ili se sa njom igrate, a kada zaplače, poznati tonovi će je podsetiti na te prijatne trenutke i brzo će se smiriti. I nosiljka u obliku marame, u kojoj bebu možete nositi sve dok ne napuni devet meseci, može biti od velike pomoći. U njoj je prislonjena na vaše grudi i stomak i ta bliskost sa telom delovaće na nju umirujuće. Ako baš ništa ne deluje, pokušajte sa toplom kupkom. Naime, sve do trećeg meseca života, beba se u dodiru sa vodom "seća" osećaja blaženstva koji je imala u materici dok je plutala u plodovoj vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare