Najdelotvornije kombinacije čajeva koje će vas vratiti u život

Posle zime, koliko god da je blaga bila, najčešće smo umorni, iscrpljeni, često razdražljivi i neraspoloženi. Da biste ovog proleća preskočile tradiocionalni sindrom "prolećnog umora" krajnje je vreme da isprobajte biljne mešavine i tinkture. Osnažene, detoksovane uskočićete vrlo lako u raspoloženje prepuno boja i sunčevih zraka.

Utorak, 13.02.2018.

09:48

Izvor: Mariota Vlaisavljeviæ

Najdelotvornije kombinacije čajeva koje će vas vratiti u život
Foto:Thinkstockphotos

Podeli:

Za optimiste početak februara je znak da je proleće blizu. Zato je krajnje vreme da uvrstite u svoj dnevni plan neke zdrave navike kako biste sprečili sindrom "prolećnog umora".

Ružica Bogićević, floriterapeut kaže za portal "Super žena" da možemo na mnogo jednostavan način da izbegnemo da budemo skup toksina, parazita i virusa. Potrebne su nam biljne tinkture i nekoliko vrsta prirodnih čajeva. Organizam će se aktivirati i sam uraditi ono najbolje.

"Uz maslinu koja podstiče regeneraciju na svim nivoima i probudićemo unutrašnje resurse dobre energije. Kalifornijska cvetna esencija manzanita daje vibraciju koja donosi svest o tome koje su istinske potrebe našeg tela, prema kojima se ophodimo sa uvažavanjem, pa možemo da kontrolišemo apetit i oslabimo. Balkanska esencija jasmin pojačava mentalnu jasnoću i to se odražava na bolje stanje sinusa, bronhija i creva. Esenciju hajdučke trave je odlična preventiva protiv prolećnih alergija", kaže naša sagovornica.

*ALT

Kada je u pitanju izbor čajeva koji su idealni za februar i mart, Bogićević preporučuje kombinaciju žalfije, matičnjaka, nane, kantariona i majčine dušice.

"Ovim čajem nagradite sebe ujutru i uveče. Pijte ga dok je topao, jer je gorak kada se ohladi. Prvo u ključalu vodu stavite kafenu kašiku žalfije da ključa tri minuta da bi se oslobodili oni sastojci koji su blagotvorni za zglobove i hrskavice. Zatim dodajte po trećinu kašičice nanu, da pojača dejstvo žalfije i neguje creva, kantarion da vas čuva od depresivnih stanja, a majčinu dušicu da spreči upalne procese i smiri nervozu. Matičnjak osvežava krvotok. Pomoć može da bude i čaj od korena sladića u kombinaciji sa zelenim čajem i krusinom. Pijte po šolju posle tri glavna obroka".

Jedna od biljnih mešavina koja se preporučuje i čaj od rastavića, maslačka, koprive, nevena, zoba. Sve biljke, po 50 grama od svake, pomešati. Tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana podeljeno u nekoliko doza, pola sata pre obroka.

Sjajan saveznik u borbi protiv prolećnog umora je čaj od jagorčevine ili klasičan čaj od koprive. Preventivno, kod prolećnog umora, dovoljna je šolja čaja dnevno, za detoksikaciju organizma i revitalizaciju ćelija.

*ALT

Što se tiče nege kože, etarska ulja koja se preporučuju, u susamovom ulju kao baznom, daju mogućnost da probudite svoju zimsku seksualnost sa malo Ylang Ylang ulja i malo jasmina.

"Raspoloženje i dobru volju stimulišite tako što u vazelin dodate etarsko ulje limuna ili pomorandže i napravite svoju kremu za ruke naročito ako vam je koža osetljiva na hladnoću. Kada pripremate jela u ovo doba godine koristite začine kao što su kurkuma, đumbir i čili, ne zaboravite peršun. Podstaćićete cikrulaciju i podićićete elan čitavog organizma", zaključuje naša sagovornica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare