Koliko često treba čistiti četku za kosu?

Mnogi su svesni koliko je važno čistiti četkice za šminkanje, ali iz nekog razloga četke za kosu često zaboravljaju.

Utorak, 13.02.2018.

10:19

Izvor: Super žena

Koliko često treba čistiti četku za kosu?
Foto: Thinkstock

Podeli:

"Kao i svi alati za lepotu, i četke za kosu se prljaju pri svakom korišćenju, posebno ako koristite proizvode za stilizovanje kose", kaže dermatolog Sejal Šah.

Zajedno sa ostacima proizvoda, na četki su gomilaju mrtve ćelije kože, ulje, ali i grinje.

"Na vašoj četki može se skupiti veliki broj bakterija i grinja, pa postoji rizik od infekcija", upozorava doktor Sejal.

Preskakanje regularnog čišćenje takođe može da utiče na funkciju četke, s obzirom da ćete prljavim zupcima nanositi prljavštinu, zbog čega kosa neće izgledati lepo i sjajno.

Prvi korak za čišćenje je da proverite od kog materijala je vaša četka, a potom svake nedelje odstrunjujete dlake koje su se zaglavile među redovima zubaca.

Plastične ili keramičke četke

Ove četke možete prati jednom nedeljno jer se mogu u potpunosti osušiti. Napunite posudu toplom vodom, dodajte malo neagresivnog šampona i lepo operite četke.

Četka sa mekanim jastučićem

Četke koje poseduju mekani deo mogu biti zahtevnije za čišćenje. Razlog je što mogu u sebi zadržati vodu koju bi bilo teško izbaciti, a to bi izazvalo pojavu neprijatnih mirisa, ili još gore buđanje. Zato je najbolje da ih održavate prema instrukciji proizvođača, ili da ih perete na mesec dana.

Drvene četke

Sa pažnjom bi trebalo da perete i ovu vrstu četke jer je sapunica i voda mogu oštetiti drvo. I kod nje bi bilo najbolje da se služite instrukacijama sa deklaracije, a posebno je važno da ih pri pranju ne trljate agresivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare